IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите индекси в Азия приключиха сесията в различни посоки

Японският бенчмарк Nikkei 225 възстанови 1,2% от стойността си, след като вчера отчете най-големия си спад от юни 2012 г. насам

13:01 | 05.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещите индекси в Азия приключиха сесията в различни посоки

В различни посоки затвориха водещите индекси на борсите в Азия. Оптимизмът на Wall Street от снощи се пренесе на пазарите в Япония и Южна Корея. Дори Nikkei 225 отчете най-висок ръст от всички, след като вчера отчете най-големия си спад от юни 2012 г. насам, пише CNBC.

Японският бенчмарк възстанови 1,23% от стойността си до 14 180,38 пункта. В Южна Корея KOSPI нарасна с 0,24 на сто до 1 891,32 пункта. В Китай пазарите останаха затворени заради праизниците по случай Лунната нова година.

В сряда хонконгският Hang Seng изостана с 0,60% до 21 269,38 пункта при вяла търговия. Австралийският индекс S&P ASX 200 затвори със спад от 0,52% до 5 070,31 пункта. Водещият индекс в Индонезия Jakarta Composite се покачи с 0,74% до 4 384, 31 пункта, въпреки че икономиката на страната е нараснала с най-бавното си темпо от 4 г.

Инвеститорите в Страната на изгряващото слънце приветстваха данните за ръста на работните заплати. През декември възнагражденията се покачиха за втори пореден месец на годишна база.

Акциите на Sony поскъпнаха с 5%, финиширайки близко до едноседмичен ръст от 1 650 йени за брой. Цената скочи, след като производителят на електроника съобщи, че води преговори с Japan Industrial Partners за продажбата на бизнеса си с персонални компютри.

Книжата на Panasonic поскъпнаха най-много – с близо 19%. По-добрите от очакваното финансови резултати и краят на дългата програма за преструктуриране се отразиха позитивно на цената на акциите на компанията.

Toyota Motor прибави над 6% към пазарната си капитализация, след като автопроизводителят повиши прогнозата за оперативната си печалба за първото тримесечие на 2014 г. до рекордните 2,4 трлн. йени (23,67 млрд. долара).

Тримесечният си отчет Mitsubishi Motors ще публикува по-късно през деня. Автомобилният производител съобщи, че Тетсуро Айкава ще бъде новият президент и главен оперативен директор. След новините акциите скочиха с близо 4 на сто.

Губещи се оказаха Nintendo и Sharp. Акциите им поевтиняха, съответно с 4% и 3%, на фона на по-силната йена.

Южнокорейските акции се съживиха след отчетеното 5-месечното дъно вчера. Сините чипове поведоха печелившите. Акциите на Hyundai Motor поскъпнаха с 1,1%, тези на KB Financial Group – с 0,7 на сто, а Kepco – с 0,2%.

Lotte Himart прибави 0,4% към стойността на книжата си след новините, че първичното публично предлагане на компанията, оценено на 1 млрд. долара, е получило одобрението на регулаторните органи в Сингапур.

Книжата на Samsung поевтиняха с 1% на фона на спекулациите, че технологичният гигант може да пусне на пазара своя Galaxy S5 още този месец.

В Австралия пазарните участници още са подвластни на решението на централната банка да изостави гъвкавата парична политика и да задържи лихвите. По-скъпият австралийски долар и предпазливостта на инвеститорите в навечерието на отчетния сезон също бяха сред причините за загубите.

Банковите акции си поеха глътка въздух. Commonwealth Bank of Australia (CBA) и Australia and New Zealand Bank (ANZ) свиха капитализацията си с по 0,9%, докато тази на National Bank of Australia (NAB) отстъпи с 0,7 на сто.

Добивните компании също се оцветиха в червено. Акциите на BHP Billiton поевтиняха с 0,6%, като почти възстановиха загубата от 0,8 на сто – най-ниското ниво от октомври 2013 г. Цените на акциите на BC Iron и Atlas Iron се понижиха, съответно с 0,4 и 0,5 на сто.

Повече за пазара в Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още