IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японският Nikkei 225 изгуби 8,5% през януари

Китайският основен индекс е надолу с 4% за месеца, докато в Австралия и Южна Корея борсовите индикатори се понижиха с над 3 на сто

11:31 | 31.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японският Nikkei 225 изгуби 8,5% през януари

Японските акции поевтиняха рязко в последния търговски ден за месеца, а останалите водещи борси в Азия не записаха съществени изменения въпреки снощния оптимизъм на Wall Street, пише CNBC.

Обемите бяха малки, имайки предвид празниците около посрещането на Китайската нова година. Пазарите в Китай, Шанхай, Хонконг и Южна Корея останаха затворени, а търговията ще бъде възобновена отново в понеделник.

За януари японският основен индекс Nikkei 225 се оказа най-зле представящият се в региона. За първия месец на годината той се срина с 8,5%, като това е най-лошото му представяне от 2012 г. насам.

Китайският Shanghai Composite е надолу с 4% за месеца, докато индексите в Австралия и Южна Корея се понижиха с над 3 на сто за януари.

В петък Nikkei 225 затвори с понижение от 0,62% до 14 914,53 пункта. В Австралия S&P ASX 200 се покачи минимално с 0,04 на сто до 5190 пункта.

Вчера основният бенчмарк в Южна Корея KOSPI приключи с ръст от 1,26% до 1941,15 пункта. Със спад от 0,48% до 22 035,42 пункта финишира хонконгският Hang Seng вчера. В Китай Shanghai Composite изтри 0,82% от стойността си до 2 033,08 пункта.

В Индия SENSEX нараства с 0,06 на сто до 20 510,65 пункта, а тайландският SET – с 0,66% до 1 272,39 пункта, но там търговията още не е приключила.

Nikkei 225 слезе под психологическата граница от 15 000 пункта и заради по-силната йена. Проучването на Ройтерс, което показа, че през януари японските фонд мениджъри са намалили експозициите си в местни акции заради по-високите им цени, може би също повлия на настроението на пазарните участници.

По-рано през сесията индексът нарасна след изнесените данни за инфлацията. Те показват, че Шиндзо Абе постига напредък в борбата с дефлацията. Инфлацията в Япония отчете 5-годишен връх. Безработицата пък слезе до най-ниското си ниво от декември 2007 г. Други данни показаха, че промишленото производство в Япония се е покачило с 1,1% през декември заради по-голямото търсене на местните компании в навечерието на покачването на данъка върху продажбите през април.

„Абеномиката навлиза в ключовата си фаза. Комбинацията от растяща инфлация и стагниращи заплати не е добра при всички положения. Ето защо трябва повече компании да повишат работните заплати в следващите месеци“, коментира за CNBC главният пазарен стратег на IG Крис Уестън.

Акциите на NEC поскъпнаха с 11%, след като оперативната печалба за периода април-декември надхвърли очакванията на анализаторите.

Третата по големина компания за производство на тютюневи изделия Japan Tobacco увеличи с 5,6 на сто пазарната си капитализация, след като печалбата й за последното тримесечие на 2013 г. нарасна с 29%.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 все пак успя да затвори на зелена територия въпреки вялата търговска сесия и след като производствената инфлация за четвъртото тримесечие не успя да оправдае пазарните прогнози.

Акциите на компаниите, добиващи въглища, поскъпнаха, въпреки че отправните пунктове за транспортиране на суровината останаха затворени заради вилнеещата буря.

Книжата на New Hope скочиха с над 2%, докато тези на Whitehaven – с 1,4 на сто.

Акциите на Medusa Mining поевтиняха с 10%, след като компанията обяви, че производството на злато през последното тримесечие на 2013 г. е спаднaло.

Акциите на веригата универсални магазини David Jones поскъпнаха с 4% след новините за потенциална оферта за сливане, отправена от конкурента Myer, чиито книжа изгубиха 1,5 на сто от цената си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още