IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският смог влияе на климата в целия свят

Мръсният въздух над Азия пречи на естественото образуване на облаци и увеличава силата на бурите и циклоните по света

15:34 | 02.02.14 г. 2
<p>
	Дим, излизащ от комините на китайски топлоцентрала, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Дим, излизащ от комините на китайски топлоцентрала, Снимка: Ройтерс

Замърсеният въздух над Азия оказва негативно влияние върху климата на планетата, сочи ново проучване на учени от тексаския университет А&M и изследователи от NASA. Докладът е публикуван в научното списание Nature Communications и цитиран от специализирания сайт Redorbit.com.

Използвайки климатични модели и събирана информация за аерозолните газове и метеорологията през последните 30 години, изследователите са установили, че замърсяването на въздуха над Азия, за което в голяма степен е виновен Китай, нарушава естествените въздушни течения в атмосферата.

“Моделите ясно показват, че замърсяването от Азия оказва негативно влияние върху горните слоеве на атмосферата, увеличавайки силата на бурите и циклоните,” обяснява професор Жанг, специализирал в атмосферните науки. “Замърсяването засяга образуването на облаци, валежите, силата на бурите и други фактори, като в крайна сметка влияе на целия климат. Най-вероятно това е една от причините за климатичните аномалии в Северна Америка през тази зима.”

През последните 30 години китайската икономика се развива с бързи темпове, което доведе до строежа на огромни заводи, индустриални центрове, електроцентрали и други съоръжения, които бълват всякакви вредни газове в атмосферата. Веднъж попаднали там, замърсителите влияят на климатичните процеси по целия свят, се казва още в доклада.

Най-големите замърсители на въздуха в Китай и други азиатски страни, идват от горенето на въглища и от моторните превозни средства.

Замърсяването на въздуха в градове като Пекин, често надхвърля стократно допустимите норми, установени от Световната здравна организация, уточнява Жанг. По последна информация, в някои райони на Китай, случаите на заболяване с рак на белия дроб са се увеличили с 400% за последните години.

Ситуацията се влошава през зимните месеци, когато комбинацията от застоял въздух и увеличеното потребление на въглища в много от азиатските градове, може да създаде замърсяване и смог, които да траят седмици наред. Китайското правителство е посветило работата си на това да затегне екологичните норми, дори това да означава сериозни инвестиции.

“Трява да продължим с изследванията за това как точно аерозолните газове се движат в атмосферата и засягат глобалния климат. Има много други атмосферни проучвания и модели, които трябва да изучим, за да разберем как протича целият процес,” казва още Жанг.

Изследването е финансирано безвъзмездно от NASA, тексаският университет A&M и Министерството на науката и технологиите на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Това ми идва малко в повече! *** лицемернаъа гмеж се завъди по западните ширини! Тези хора в НАСА, МАСА и МЕЛАСА толкова ли са дебелокожи, или наистина не-маймуните са единични бройки на изчезване и никой не ги брои за читатели на подобни драйфни!Ами тези пушеци преди половин век висяха над САЩ и Европа, ама тогава климата не беше на дневеб ред.Ами това е цената на пълните магазини, другари бройлери! Все някъде ще пуши! Дали в Азия, Африка или Антарктида, но за да имате в един момент на пазара 100 модела коли, 10000 модела телевизори и прахосмукачки, по един смартфон на човек за във всеки джоб и милиони модели парцали, някъде ще се бълват милиони тонове отрови!Някой ден ще се сетят и за това, което не излита във въздуха, а отива в азиатските реки и почва! Щото са забравили как празнуваха някъде около 1995 г. първата риба в Сена след десетилетия пълно мъртвило, но за това е платила рибата в някоя китайска река...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
melon
преди 10 години
Може и драгите американци да помогнат. Примерно малко да намалят консумацията. Или китайците карат повече автомобили от американците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още