IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Азия поеха глътка въздух след масовите разпродажби

Инвеститорите са предпазливи в навечерието на заседанието на Федералния резерв на САЩ

11:11 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсите в Азия поеха глътка въздух след масовите разпродажби

Азиатските борси се стабилизираха след масовите разпродажби от вчера и от петък. Инвеститорите са предпазливи в навечерието на заседанието на Федералния резерв на САЩ.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се колебаеше между печалби и загуби във вяла търговска сесия. Пазарните участници се възползваха от по-слабата йена и така индексът се оттласна от двумесечното дъно, отчетено вчера. В крайна сметка Nikkei 225 затвори със спад от 0,17% до 14 980,16 пункта.

В Китай Shanghai Composite се покачи с 0,26% до 2 038,51 пункта. Хонконгският Hang Seng отстъпи минимално с 0,07% до 21 960,64 пункта. В Южна Корея KOSPI прибави 0,34% към стойността си до 1 916,93 пункта. В Австралия S&P ASX 200 спадна с цели 1,26% до 5 175,11 пункта.

В Индонезия Jakarta Composite е нагоре с 0,59% до 4 348,41 пункта, след като вчера бе надолу с 3 на сто. В Тайланд водещият индекс SET се потопи с още 1,15 на сто до 1 273,83  пункта. Вчера той изгуби 2% от стойността си.

Централната банка на Индия неочаквано покачи лихвения процент по репо операциите с 25 базисни пункта до 8%. След новините SENSEX се покачва с 0,15% до 20 738,97 пункта. Търговията там, както в Индонезия и Тайланд, все още не е приключила.

На борсата в Токио акциите на Fast Retailing поскъпнаха с над процент, а на износителите Panasonic и Komatsu - с близо 1 на сто.

Доставчиците на Apple претърпяха срив, след като книжата на американския технологичен гигант се сринаха с над 8% в следборсовата търговияDK Corp изгуби над 5% от пазарната си капитализация, а Daishinku - 2,5 на сто.

В Китай централната банка вля свежи пари на паричния пазар, като по този начин разсея съмненията за нова ликвидна криза. На инвеститорското настроение повлияха данните за печалбите на компаниите от индустриалния сектор. Печалбите забавиха своя растеж, като през декември те са се увеличили с 6% на годишна база спрямо ръста от 9,7% през ноември.

Акциите на Shanxi Coal Industry скочиха с 25% при борсовия дебют на компанията.

На борсата в Хонконг Lenovo увеличи пазарната си капитализация с почти 6%, след като компанията зае пета позиция в класацията на IDC за световния пазар на смартфони.

В Австралия дори централната банка не успя да върне оптимизма на пазарните участници. Финансовата институция съобщи, че бизнес доверието е нараснало до 2,5-годишен връх.

Компаниите, добиващи злато, бяха най-губещите заради цената на ценния метал. Тя продължи да пропада преди заседанието на Фед. Книжата на Kingsgate поевтиняха с 5%, а тези на Alacer Gold – с 4,6%.

Търговецът на електроника JB HI Fi добави 5 на сто към стойността на акциите си, след като оповести ръст в продажбите в размер на 6,8% за последните шест месеца на 2013 г.

На борсата в Южна Корея цените на акциите на снабдителите на Apple LG Innotek и LG Display спаднаха с по 3%, а тези на производителя на стомана Posco – с 0,5% в навечерието на публикуването на междинния финансов отчет на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още