IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък спад на борсите в Азия заради заплахата от свиване на стимулите в САЩ

Спадове отново отчетоха и голяма част от валутите на развиващите се пазари в региона

11:21 | 27.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рязък спад на борсите в Азия заради заплахата от свиване на стимулите в САЩ

Фондовите пазари в Азия стартираха седмицата с резки понижения, тъй като развиващите се пазари останаха под натиск с оглед на страховете за затягане на паричната политика и условията за кредитиране в САЩ.

Инвеститорски настроенията продължиха тренда от края на миналата седмица, когато валутите на част от нововъзникващите пазари започнаха отстъпления преди заседанието на Федералния резерв. Песимизъм обхвана и борсите в САЩ, като и трите основни американски индекса затвориха със спадове от по над 1% в петък.

"Разпродажбите на валутите от развиващите се пазари не са причина за спадовете в Азия. Въпросът е дали тези разпродажби в Турция, Украйна и Аржентина ще имат ефект и върху други страни", коментира Кели То, пазарен стратег в IG.

Междувременно информация на Forbes показа, че Китайската народна банка е спряла банковите преводи в навечерието на предстоящото честване на Лунната нова година поради опасения от евентуална криза на ликвидността.

В Индонезия Jakarta Composite спадна с 2,5 на сто, докато рупията удари ново двуседмично дъно спрямо долара. Индийските акции от своя страна загубиха 1,7 на сто, а местната валута се смъкна до двумесечен минимум спрямо зелените пари.

В Тайланд бенчмаркът SET отстъпи с 2%, а батът се смъкна до ново едномесечно дъно в сравнение със зелените пари. Бунтовете в страната се засилиха в неделя, като в Банкок антиправителствени демонстранти продължиха с опитите си да осуетят изборите през следващата седмица.

Малайзийските акции паднаха с 1 на сто, докато рингитът удари ново четиригодишно дъно спрямо долара. Търговията във Филипините от своя страна приключи със спад от 1,6%, а местното песо докосна четиригодишен минимум срещу зелените пари.

В Япония Nikkei 225 затвори на ниво от 15 005,73 пункта при дневен спад от 2,51%. Йената за кратко удари нов 7-седмичен връх при 101,77 за долар в началото на търговията с оглед на засилването на глобалния интерес към рисковите активи.

Поевтиняването на японските пари постави под натиск книжата на големите износители като Panasonic, Sony и Sharp, които поевтиняха с по над 3 на сто.

Разочароващите данни също натежаха върху търговията в японската столица. Икономиката отчете рекорден търговски дефицит за 2013 г., стимулиран от по-слабата валута и по-високите разходи за внос на гориво.

В Китай Shanghai Composite отстъпи с 1,03% до 2 033,30 пункта. Акциите в Хонконг от своя страна отстъпиха до четиримесечно дъно от 21 976,10 пункта при дневен спад от 2,11%.

Южнокорейските акции също приключиха на червена територия, смъквайки се с 1,56% до 1 910,34 пункта. Вонът удари четиримесечно дъно, след като инвеститорите пренебрегнаха данни за потребителските настроения, които достигнаха най-високото си ниво в последните три години през януари.

Капитализацията на Hyundai Motor се сви с 2 на сто, докато при Samsung Electronics спадът бе с малко над 1%.

Пазарите в Австралия останаха затворени заради честването на официален празник.

Повече за данните от Япония вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Че даже и Китайската народна банка спряла преводите в навечерието на Лунната нова година, поради страх от евентуална криза на ликвидността. Брей, тия стимули са голяма работа. До къде им стига влиянието само, а. Аз бих им дал един съвет на братята китайци, ама надали ще ме послушат. Така и така имате трилиони резерви във вид на Щатски ДЦК - що не ги пуснете на борсата. И ще си имате много ликвидност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
И всичко това само поради ЗАПЛАХАТА от свиване на стимулите. Обаче икономиката на Япония е отчела рекорден търговски дефицит, стимулиран от по-слабата валута и високите цени за внос на суровини и гориво? А, това със слабата валута не беше ли до скоро обратното. Не се ли твърдеше, че слабата валута СТИМУЛИРА износа, или аз пак нещо не съм разбрал. Нали Шиндзо Абе дойде на власт за да "пребори" дефлацията. По мое време всичко беше много просто - силната валута означаваше, че имаш силна икономика и всеки иска да притежава от твоите стоки и твоята валута. А щом една валута е евтина, това означаваше, че никой не я ще. Ама променят се нещата, развиват се един вид. Само дето никак не съм убеден, че е в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още