IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси изпратиха седмицата с вяла търговия

Пазарните участници са в очакване на данните за БВП на Китай за четвъртото тримесечие на 2013 г., които ще бъдат публикувани в понеделник

11:48 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси изпратиха седмицата с вяла търговия

В последния ден на седмицата търговията на фондовите пазари в Азия бе вяла. Върху настроението на инвеститорите се отрази колебанието на Wall Street относно корпоративните резултати на редица компании, които бяха публикувани вчера.

Пазарните участници се вслушаха и в коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Той каза, че централната банка трябва да дава на американската икономика стимулите, от които се нуждае, въпреки притесненията, че количествените улеснения могат дестабилизират финансовата система.

Сега всички с трепет очакват публикуването на данните за брутния вътрешен продукт на Китай за четвъртото тримесечие на 2013 г. Мнозина анализатори прогнозират, че икономическия растеж на втората най-голяма икономика в света ще се забави до 7,6 на сто в последните три месеца на изминалата година от отчетения през второто тримесечие ръст от 7,8%.

Японският Nikkei 225 затвори с минимално отклонение от -0,08% до 15 734,46 пункта. За него седмицата приключва с понижение от 1,1%.

В Китай Shanghai Composite се гмурна до 5-месечно дъно, като финишира петъчната сесия със спад от 0,93% до 2 004,95 пункта. Единствено Hang Seng се покачи с 0,64% до 23 133,35 пункта.

В Южна Корея основният бенчмарк KOSPI отстъпи с 0,66 на сто до 1 944,48 пункта. По този начин той приключи седмицата на едноседмично дъно въпреки отчетения ръст от 0,3% през последните пет дни.

В Австралия S&P ASX 200 се отклони минимално надолу – с 0,06% до 5 305,87 пункта. Тайландският SET index продължава да губи позиции заради общественото недоволство, което може да спъне растежа на икономиката. Той се потопи с 0,80% до 1 291,20 пункта.

В Индия основният индекс SENSEX е надолу почти с 1% до 21 057,53 пункта.

На пазарните участници в Япония повлияха и данните за потребителското доверие, което се е понижило през декември. Те пренебрегнаха новините, че правителството покачи оценката си за икономиката на Страната на изгряващото слънце за пръв път от четири месеца.

Там акциите на Toshiba поскъпнаха с близо 2%, докато тези на Sony и Toyota Motor поевтиняха с по процент.

Panasonic изгуби 1,2% от пазарната си капитализация, след като се отказа да продава три от заводите си за производство на полупроводници на базирания в Сингапур United Test and Assembly Center.

Днес производителят на вентили Neway Valve се качи на борсата в Китай и попада в състава на Shanghai Composite. IPO-то е първото от година насам. Акциите на компанията поскъпнаха с повече от 30%.

На борсата в Хонконг книжата на China Mobile прибавиха 0,6 на сто към стойността си, след като официално днес мобилният оператор започна да продава моделите на iPhone на Apple.

В Австралия банките пострадаха най-много. Акциите на National Australia Bank поевтиняха с 1%, а тези на Westpac - с 0,7%, следвайки пониженията в цените на акциите на американските финансови институции.

Цената на книжата на Super Retail спадна с цели 16%, след като компанията оповести разочароващи полугодишни финансови резултати.

И на борсите в Южна Корея банките се оказаха най-големите губещи. Hana Financial и Industrial Bank of Korea изтриха съответно по 2,5 и 1,6 от стойността на акциите си.

Повече за ситуацията в Азия може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още