IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите индекси в Азия затвориха без ясна посока

Незадоволителните данни за икономиката на САЩ и предпазливостта в навечерието на важните събития за седмицата се отразиха на инвеститорите

11:37 | 07.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещите индекси в Азия затвориха без ясна посока

Водещите борсови индекси в Азия не намериха ясна посока. Незадоволителните данни за икономиката на САЩ и предпазливостта в навечерието на важните събития за седмицата се отразиха на настроението на инвеститорите, пише CNBC.

В Япония Nikkei 225 се понижи с 0,59% до 15 814,37 пункта и удължи загубите от вчера заради силната йена. В Китай Shanghai Composite нарасна с 0,08% до 2 047,32 пункта. Hang Seng се отличи с ръст от 0,13% до 22 712,78 пункта.

Южнокорейският KOSPI се покачи с 0,32 на сто до 1 959,44 пункта. В Австралия основният бенчмарк S&P ASX 200 изтри 0,15% от стойността си, като записа най-големия си еднодневен спад от близо три седмици.

Индексът за активността в сектора на услугите в САЩ на Института за управление на доставките (Institute for Supply Management) през декември се понижи до 53 пункта. По този начин показателят регистрира най-ниската си стойност от пет месеца насам и остана под очакванията за стойност от 54,6 пункта.

Пазарните участници очакват публикуването на протокола от последното заседание на Федералният резерв на САЩ (Фед). Това ще се случи в сряда. Тогава са заседанията на банкерите на Европейската централна банка и на Английската централна банка. В петък инвеститорите чакат данните за трудовия пазар в САЩ за декември.

Вчера Сенатът одобри Джанет Йелън за първата жена председател на Фед.

В Южна Корея пазарите извлякоха ползи от по-силната японска валута, която прави месните стоки по-евтини зад граница.

Книжата на Samsung Electronics изтриха 0,23% от стойността си, след като технологичният гигант обяви, че най-вероятно оперативната му печалба за периода октомври-декември ще падне с 18% до 7,8 млрд. долара спрямо отчетения рекорден финансов резултат през предходното тримесечие.

След като вчера HTC също разочарова инвеститорите, днес книжата на производителя на смартфони изгубиха още 1,87% и спаднаха до 131 тайвански долара.

Акциите на Kia Motors поскъпнаха с близо 3 на сто.

В Япония загубите в големите по пазарна капитализация компании натежаха на Nikkei 225. Акциите на производителя на строително оборудване Komatsu спадна с 1,6%, докато тези на Nikon изгубиха 2,3%. Fast Retailing изтри процент от капитализацията си въпреки че през декември е отчела ръст от 1,1% в продажбите в своите магазини с марката Uniqlo.

В Китай централната банка отново пропусна да осъществи редовните си операции на открития пазар. На настроението на инвеститорите повлия и решението на банковия регулатор на страната. Китай ще създаде поне пет частни банки през тази година. Ходът е част от намерението на Пекин да отвори допълнително финансовия си сектор с цел повишаване на конкуренцията в бранша.

Пекин обяви намерението си да намали рисковете пред ликвидността и да затегне регулирането на рисковото задбалансово кредитиране като наложи по строг надзор на междубанковия пазар и управлението на активите.

Финансовите институции пострадаха, като книжата на Minsehng Bank и China Communication Bank спаднаха с по процент.

В Австралия загубите на добивните компании повлякоха индекса S&P ASX 200 на червена територия. Акциите на Rio Tinto и Fortescue Metals поевтиняха съответно с 2% и 4%, след като цените на медта се движат около двуседмично дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още