IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия се отказа от сделка за VIP хеликоптери с Finmeccanica

Заради съмнения, че италианската компания си е осигурила поръчката за доставка чрез подкупи, страната отменя сделката на стойност 753 млн. долара

18:16 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Индия се отказа от сделка за VIP хеликоптери с Finmeccanica

Индия отмени сделка за луксозни VIP хеликоптери на стойност 753 млн. долара с италианския отбранителен гигант Finmeccanica след съмнения за корупция при спечелването на поръчката, съобщава ВВС.

Представители на военните са заявили, че са изоставили сделката заради корупционни практики от страна на AgustaWestland - англо-италианското поделение за хеликоптери на Finmeccanica.

През февруари Индия преустанови плащания по сделката, слючена през февруари 2010 г., след обвиненията, че AgustaWestland е платила подкупи, за да си осигури контракта за сметка на американски и руски конкуренти.

Хеликоптерите бяха предназначени за елитен отряд на индийските въздушни сили, който превозва президента, премиера и други VIP персони. Три от хеликоптерите вече бяха доставени на Индия. Останалите девет трябваше да бъдат доставени до средата на 2014 г., но именно тази поръчка сега е спряна.

Италиански прокурори подозират, че за получаването на поръчките са били платени подкупи на индийски представители на стойност 67,6 млн. долара.

Бившите ръководители на Finmeccanica и AgustaWestland – Джузепе Орси и Бруно Спанолини бяха обвиенени в Италия в измама и корупция, като и двамата отричат обвиненията.Бившият шеф на индийските въздушни сили Тяги, който бе посочен в предварителното разследване пред съда, също отрича обвиненията, че той или негови роднини са получили подкупи относно сделката.

Упавляващите в Индия бяха разтресени от серия от корупционни скандали в последните години, като опозицията регулярно иска оставката на премиера Манмохан Сингх във връзка с тях. За Италия, която притежава 30% от Finmeccanica, това също е пореден корпоративен скандал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още