IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ подкрепя "Абеномиката", но очаква структурни реформи през 2014 г.

Властите постигнаха целите си и показаха, че траекторията на икономиката е правилна, коментира Дейвид Липтън

18:31 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ подкрепя "Абеномиката", но очаква структурни реформи през 2014 г.

Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще увеличи прогнозата за растежа на японската икономика, но страната трябва да започне с реализирането на обещаните структурни реформи през 2014 г. Това заяви пред Financial Times заместник-управляващият директор на институцията Дейвид Липтън.

Липтън коментира резултата от първата година на "Абеномиката", която значително промени траекторията на японската икономика.

Шиндзо Aбе пое премиерския пост на 26 декември 2012 г. с обещанието да промени ситуацията в страната, която в продължение на десетилетия отчиташе ниски темпове на растеж. Според първоначалната идея реформата трябваше да се осъществи посредством парични стимули и структурни реформи.

"Смятам, че властите постигнаха целите си и показаха, че траекторията на икономиката е правилна. През втората година те трябва да покажат готовността да прибегнат и до по-нататъшни мерки", посочи Дейвид Липтън.

Според МВФ международната общност подкрепя "Абеномиката" и разбира, че на първо място местната централна банка трябва да прибегне до значително отслабване на йената.

Дейвид Липтън вярва, че ефектите от политиките на японските власти са положителни за останалата част на света, тъй като подкрепят икономическия растеж на както страната, така и на целия регион. Според него мащабната програма за изкупуване на активи на Централната банка на Япония ще постигне крайната си цел – инфлация от 2%.

"Мисля, че политиката на ЯЦБ измъкна хората от негативността", отбеляза експертът, добавяйки, че от гледна точка на МВФ паричната политика на страната е „абсолютно правилна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още