IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията в Азия приключи със спадове

Пазарните участници останаха подвластни на новините от САЩ, където S&P 500 достигна нов рекорд

11:16 | 10.12.13 г.
Търговията в Азия приключи със спадове

Азиатските фондови пазари приключиха на червена територия във вторник, след като инвеститорите реагираха на публикуваните по-рано през дена икономически данни от Китай, пише CNBC.

Пазарните участници останаха подвластни и на новините от САЩ, където в понеделник S&P 500 достигна нов рекорд след речите на представители на Фед.

Председателят на американската централна банка в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че положителните тенденции на пазара на труда повишават възможността за орязване на стимулите. Ричард Фишър, който оглавява звеното на Фед в Далис, пък посочи, че нарастването на доходността по дългосрочните американски държавни бонове показва инвеститорските нагласи за свиване на покупките на активи.

В Япония Nikkei 225 изгуби 0,25% до 15 611,31 пункта след покачването с повече от 2 на сто вчера. Спадът дойде, след като USD/JPY се смъкна отново в близост до ниво от 103 след 6-месечния връх от 103,38 от края на мината седмица.

Китайският Shanghai Composite се смъкна с минималните 0,03% до 2 237,49 пункта. По-рано през търговията юанът достигна 20-годишен рекорд спрямо долара при ниво от 6,0703.

Новите данни от страната отново подчертаха разнопосочната картина при втората по сила икономика в света. През ноември индустриалното производство в Китай се е разширило с 10% на годишна база. Повишението се оказа леко под очакванията на анализаторите и по-малко спрямо ръста от 10,3 на сто, отчетен през октомври.

За сметка на това продажбите на дребно са нараснали с 13,7%, оправдавайки прогнозите на експертите. През октомври те се увеличиха с 13,3%.

Националното статистическо бюро на Китай съобщи още, че за първите 11 месеца на годината инвестициите в дълготрайни активи – още един важен двигател за икономическата активност – са се покачили с 19,9% на годишна база.

В Австралия S&P ASX 200 изтри ранните печалби, затваряйки при ново 3-месечно дъно от 5 143,55 пункта при дневен спад от 0,02%.

Южнокорейският Kospi пък отстъпи с 0,35% дo 1 993,45 пункта след ръста с 1 на сто в предишната сесия.

Повече за китайската икономика и телекомуникационния пазар в страната вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още