IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's: Перспективата пред китайския нефинансов сектор е стабилна

В същото време Световната банка обяви, че реформите на Пекин са всеобхватни и си знак за доверие в икономиката на страната

10:40 | 04.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's: Перспективата пред китайския нефинансов сектор е стабилна

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service обяви, че перспективата пред китайския нефинансов сектор е стабилна, като отразява очакванията на агенцията за икономически растеж на страната от около 7,5% през 2014 г., който трябва да подкрепи стабилния баланс между търсене и предлагане в много от секторите.

Moody's очаква също така правителството да запази своята неутрална монетарна политика, което означава, че предлагането на кредити ще бъде стабилно, а оттук и ликвидността на компаниите. Освен това рефинансирането на международните емисии облигации ще е управляемо през 2014 г.

Перспективите за ключови сектори като недвижимости, петрол и газ, комунални услуги и търговия на дребно са стабилни. Компаниите в цикличните сектори, както и в тези със свръх предлагане, като добивните, остават под напрежение. 

В същото време делът на компаниите с негативни перспективи по рейтингите си или поставени в списъка за преразглеждане към понижение, според агенцията, е малък (14%), но превишава тези с положителни перспективи.

Докладът на Moody's констатира, че Третият пленум на Комунистическата партия, проведен неотдавна, е очертал ясен път за допълнителни реформи, което в голяма степен е положително за китайските компании,особено за държавните в стратегически важни сектори.

Допълнителните реформи ще позволят на Китай да повиши производителността, да постигне устойчив дългосрочен растеж и да поддържа социалната стабилност. Агенцията очаква по-конкретни политики през 2014 г., като начинът на изпълнението им ще бъде решаващо.

В същото време Световната банка обяви, че реформите, оповестени от Пекин, са всеобхватни и си знак на доверие във втората икономика в света, макар че могат да отнемат няколко месеца, за да бъдат оценени напълно.

„Смятаме, че Китай, който е в процес на трансформиране на икономиката си от инвестиционен към потребителски растеж, може да постигне ръст от 7,5-7,7%“, коментира главният финансов директор на банката Бертран Бадр.

През миналия месец Китай оповести подробности за планираните дългосрочни икономически реформи. Пекин ще разхлаби спорната политика за едно дете, както и системата на регистрация на домакинствата, което според анализатори е решаваща стъпка към либерализиране на пазара на труда.

Световната банка очаква китайската икономика да нарасне със 7,5% през тази година, в унисон с целта на правителството, след растежа от 7,7% през миналата.

Междувременно стана ясно, че китайският сектор на услугите се е разширил със стабилно темпо през ноември. PMI индексът за сектора на HSBC и Markit през миналия месец е бил 52,5 пункта – близо до октомврийското ниво от 52,6%.

„Секторът на услугите запази стабилен растеж през ноември, предизвиквайки ръст на заетостта в трети пореден месец. Инерцията обаче започва да се забавя, след като новият бизнес отслабва“, коментира Хунбин Цю, главен икономист за Китай в HSBC.

Секторът на услугите е съставлявал 45% от БВП на Китай през 2012 г., като през 2011 г. изпревари промишлеността като най-голям работодател. Той се справи много по-добре по време на глобалната икономическа криза от фабричния сектор.

Официалният PMI индекс за непроизводствения сектор на Пекин се понижи през ноември до 56 пункта от 13-месечен връх от 56,3 пункта през октомври. Правителственият индикатор дава по-голямо тегло на по-големите и държавни компании, докато индексът на HSBC/Markit се фокусира повече върху по-малките и частни фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още