IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Териториалните спорове между Китай и Япония отново набират сила

Пекин иска да контролира въздушния трафик над спорните острови в Тихия океан, САЩ и Япония реагират остро

11:27 | 25.11.13 г. 6
Териториалните спорове между Китай и Япония отново набират сила

САЩ наляха масло в огъня на спора между Япония и Китай за контрола върху няколко острова в Тихия океан. Това стана с предупреждение на Вашингтон към Пекин, че Америка ще подкрепи Япония при евентуален конфликт заради контрола върху спорната територия.

Проблемът излезе отново на дневен ред, след като Китай заяви, че всеки, който иска да преминава през въздушното пространство на остров Сенаку, както е известен в Япония, трябва да съгласува летателния си план с Пекин.

Това предизвика недоволство от страна както на Япония, така и на САЩ. Според американския военен министър Чък Хейгъл намеренията на Китай са дестабилизиращ опит за оспорване на статуквото в региона.

„Едностранните действия увеличават риска от недоразумения и погрешни сметки. Ние сме в близки консултации с нашите съюзници и партньори в региона, включително с Япония. Оставаме непоколебими в ангажиментите си“, категоричен е Хейгъл.

Той напомни на Китай, че контролът върху островите се осъществява съгласно договор между САЩ и Япония от 1952 година, съгласно който двете държави имат ангажимент за общи военни действия при наличието на заплаха.

Повече за обтягането на отношенията между Китай, САЩ и Япония може да видите в коментара на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Абе той филмът хубав, ама много елегичен бе, да ти се дореве. А янките, досега, скачаха на кого ? - На Русия. Каква ирония само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Много отдавна един умен чоовек ми каза, че ако започне някога ядрена война, то няма да започне между Русия и САЩ, а между САЩ и Китай. Тогава доста се чудих.btw, един от любимите ми филми е една продукция на Холмарк - "On the beach" (с Арманд Асанте и Рейчъл Уорд.), където действието се развива след ядрения апокалипсис, започнал след нахлуване на Китай в Тайван. Хубав и поучителен филм... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
Скоро тигърът от Пекин ще поставни всички на мястоТака и трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Аз не писах случайно. Докато тук всички са се вперили в Сирия, Иран, сега новата дъвка - Украйна, китайците тихичко си плетат мрежата. И понеже янките са решили, че и баба Гицка от Поцърненци не може да пръдне без те да санкционирет под некаква форма събитието, то вследствие на това така са се разкрачили по всичките земни кълбета, че китайците може да са преценили вече момента за подходящ за едно сериозно предизвикателство. Аз лично от известно време усещам първите плодове на новия етап в отношенияъа между Китай и Русия - координирана атака по всички фронтове и да видим янките къде по-напред ще закарат самолетоносачите... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
И ми е много интересно, също така, дали щатите биха скокнали /освен да се ежат/ и да ударят, евентуално, с/у Китай при условие, че онези струпат ммммм...абе, едно 50-10 съда и блокират островите? Разбирам, всички искат евтини редкоземни метали, в т.ч. и японците. И е справедливо също, да. Ала на такава "Голяма Панда", като Китай, как се скача? Още повече, че они имат пари да удавят и щатите, и страната на изгряващото слънце.Тогава? Кой би рискувал трета световна война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
"...Той напомни на Китай, че контролът върху островите се осъществява съгласно договор между САЩ и Япония от 1952 година, съгласно който двете държави имат ангажимент за общи военни действия при наличието на заплаха."*********************************Супер ми е интересно дали китайците са проспали този факт, или това, което предприеха е именно и въпреки - напук, така да се каже?! хаха...И дали някой си спомня мъгливите обяснения на Обама, когато подви опашка при Сирия, че САЩ ще пренасочат внимание и ресурси в Азиатско-Тихоокеанския регион, където предстоели по-големи предизвикателства...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още