IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японският данък върху продажбите маскира проблема със социалните разходи

Правителството може да изгуби стимулите си за ограничаване на разходите, след като започнат да постъпват приходите от повишения данък

15:05 | 24.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Японският данък върху продажбите маскира проблема със социалните разходи

Правителството обаче няма с какво да се похвали по отношение на социалните разходи. Минаия месец кабинетът одобри рамката на законопроект, който ще бъде разгледан на следващата сессия на парламента, представляващ списък с обещания за изработване на необходими мерки през следващите няколко години.

Абе цели да свие наполовина бюджетния дефицит, като се изключи обслужването на дълга и доходите от продажба на облигации,  до фискалната година, приключваща в края на март 2016 г. и да го ликвидира пет години по-късно.
Тази цел, смятана за нереалистична от много икономисти, ще бъде осуетена, ако правителството не се заеме решително с разходи като пенсиите и домашните грижи.

Японският публичен дълг премина границата от 1 квадрилион йени, или 10 трлн. долара – повече от два пъти БВП на Япония. Той е най-големият сред развитите държави. Само обслужването му поглъща близо четвърт от бюджета на страната.

Засега японската социална програма изглежда обичайно в международен план. Тя възлиза на 22,3% от БВП през 2010 г. спрямо 19,8% в САЩ, 23,8% във Великобритания и 27,1% в Германия.

Социланите разходи обаче набъбват със застаряването на населението. Освен това официалните цифри може да подценяват проблема, след като японските компании, заради строгите трудови закони, държат на щат милиони служители (7% от работната сила по някои изчисления), от чиито услуги вече не се нуждаят.

Ако Абе вдигне данъка върху продажбите догодина от 5% на 8% и продължи с увеличаването му през 2015 г. до 10%, то той ще носи по 13,5 трлн. йени годишно, пресмятат от японското финансово министерство. Същевремнно през тази година ще бъдат изхарчени 29 трлн. йени за социални нужди, като сумата може да достигне 35 трлн. до три години, показват оценките.

Правителството иска да използва 10,8 трлн. йени от приходите от данъка върху продажбите за покриване на социални разходи и за запълване на дефицити в пенсионната система.

Възрастта за пенсиониране ще бъде вдигната от 60 на 65 години, но много плавно чак до 2030 г.

„Притеснението е, че правителството ще изгуби стимулите си за ограничаване на разходите, след като започнат да постъпват приходите от повишения данък върху продажбите“, коментира Хироши Миязаки, старши икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

"Правителството е фокусирано повече върху ускоряване на икономическия растеж и по-високи данъчни приходи. Не очаквам реформите да допринесат много за фискалната дисциплина.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Понеже е невъзможно да не са се сетили да си изпратят пенсионерите или поне голяма част от тях, в страна като БГ (хем евтина - хем хубава), то явно не са решили от местната зона да ги пропуснат тук!защото обратно - бежанциТЕ ги "приехме" хем без пари, хем на доверие - по иск от зоната... или ни подготвят чрез тях към по-възрастните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още