IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският данък върху продажбите маскира проблема със социалните разходи

Правителството може да изгуби стимулите си за ограничаване на разходите, след като започнат да постъпват приходите от повишения данък

15:05 | 24.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Японският данък върху продажбите маскира проблема със социалните разходи

Японският премиер Шиндзо Абе е на път да повиши данъка върху продажбите, но този негативен политически ход оставя неразрешена по-голямата и по-сложна задача за обуздаването на набъбналите социални разходи, пише Ройтерс.

Увеличението на данъка върху продажбите – първата сериозна стъпка на Япония от близо две десетилетия за свиване на най-големия дъл в развития свят – изглежда като лесната част.

Вниманието сега е насочено върху данъка – макар още увеличението да не е обявено официално – тъй като последното му повишаване през 1997 г. се смята, че е тласнало икономиката към рецесия.

Всяко увеличаване на правителствените приходи обаче ще бъде засенчено от разходите, тъй като бързо застаряващото население и щедрите публични услуги издълбават все по-голяма дупка в бюджета.

„Няма реален прогрес в обуздаването на социалните разходи, така че дори с повишаването на данъка върху продажбите държавните финанси няма да се подобрят“, коментира Норио Миягава, старши икономист в Mizuho Securities Research & Consulting. „Ние знаем какво трябва да бъде направено, но правителството отлага важните решения.“

С най-застаряващото население в света – една четвърт от него вече е над 65 години – социалните разходи са най-голямото и бързо растящо перо. Свиващата се работна сила задържа плащанията към социланата система, докато бумът на пенсионерите издува правителствените плащания.

Правителството предприе някои стъпки, като вдигане на пенсионната възраст, което бе решено преди встъпването на Абе на власт през миналия декември, но има едва забележим напредък по спорни въпроси като намаляване на помощите за заможните, индексиране на пенсите с инфлацията и прехвърляне на част от товара към местните управи.

Абе опитва трудно фискално балансиране – стимулиране на икономиката чрез мащабни разходи и експанзионистична парична политика, докато същевременно обещава да балансира бюджета в средносрочен план. Ако обаче не започне да обуздава разходите, японският дълг ще продължи да набъбва, заплашвайки да доведе до криза на доверието, която може да вдигне неимоверно разходите за обслужването му.

Очаква се на 1 октомври премиерът, който се зае да възкреси японското стопанство с радикална икономическа политика, станала популярна като „Абеномика“, да обяви повишаване на данъка върху продажбите от 5% на 8% в сила от идния април.

За да компенсира резултиращото спъване на икономиката Абе нареди на кабинета да изготви пакет от стимули, които според източници могат да достигнат 5 трлн. йени (50 млрд. долара).

Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Понеже е невъзможно да не са се сетили да си изпратят пенсионерите или поне голяма част от тях, в страна като БГ (хем евтина - хем хубава), то явно не са решили от местната зона да ги пропуснат тук!защото обратно - бежанциТЕ ги "приехме" хем без пари, хем на доверие - по иск от зоната... или ни подготвят чрез тях към по-възрастните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още