IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай с най-добро представяне на азиатските борси

Акциите поскъпнаха благодарение на новините от САЩ

14:19 | 22.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай с най-добро представяне на азиатските борси

Азиатските акции поскъпнаха в петък след добрите политически и икономически новини от САЩ, а хонконгските компании се оказаха най-добре представилите се през тази седмица, съобщава Market Watch.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори над 16 000 пункта за първи път, след като Джанет Йелън се приближи на крачка към поста на председател на Федералния резерв.

Банковата комисия на Сената одобри номинацията на Йелън да заеме председателския пост във Фед през следващата година – ход, който се счита за положителен за пазара, тъй като се очаква тя да запази агресивната парична политика на Централната банка.

Другата добра новина дойде от нов доклад за работните места в САЩ. От своя страна доларът достигна своето най-високо ниво спрямо йената от началото на юли.

Японският индекс Nikkei Average се покачи с 1,1% по време на сесията, благодарение на движението на долара спрямо йената, но в следобедните часове отчете спад, затваряйки с 0,1% по-високи стойности спрямо четвъртък.

Sharp се оказа една от основните движещи сили в Токио. Акциите на японския производител на потребителска електроника поскъпнаха със 7,7% след доклад на Nikkei, в който се посочва, че производителите на LCD панели се очаква да започнат да правят малки и средни панели, които доставят на китайската ZTE Corp.

Австралийският S&P/ASX 200 нарасна с 0,9%, подпомогнат от енергийните и минни запаси. Aurora Oil & Gas пък се изкачи с 3,4%, а BHP Biliton добави 0,7%.

Управителят на Централната банка на Австралия Глен Стивънс заяви в четвъртък, че централната банка е отворена за интервенция, за да овладее прекалено силната валута. Този коментар се оказа достатъчен, за да свали австралийския долар надолу спрямо американския до 0,9191 щатски долара за един австралийски.

Южнокорейският индекс Kospi се изкачи с 0,6%, докато тайландският SET загуби 1,2%. Хонконгския Hang Seng добави 0,5%, а китайският Shanghai Composite спадна с 0,4%.

Петъчните печалби са доминирани от добрите инвестиционни резултати на китайската борса. Миналия петък Пекин разкри намеренията си за структурна реформа на икономиката, което се оказа сериозен стимул за борсата. Въпреки че първоначалните вълнения затихнаха и че през октомври китайската производствена активност се забавя, Хонконг и Шанхай са сред най-добре представилите се борси през седмицата.

В Хонконг индексът на Hang Seng China Enterprises се изкачи със 7,2% през последните седем дни, а Shanghai Composite добави 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още