IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси приеха със смесени чувства оптимизма на Бернанке

Във фокуса на инвеститорите бяха данните за търговския дефицит на Япония и намерението Китай да направи юана по-лесно търгуем

11:38 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските индекси приеха със смесени чувства оптимизма на Бернанке

Азиатските акции приключиха сесията в сряда с понижения, след като негативизмът на Wall Street от снощи засенчи оптимистичните коментари на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Бен Бернанке.

Вчера пред Асоциацията на американските икономисти той заяви, че централната банка ще запази курса на гъвкавата си парична политика толкова дълго, колкото е необходимо. Бернанке изтъкна, че намаляването на обема на програмата за покупки на активи ще започне само след като условията на трудовия пазар се подобрят трайно.

Вниманието на анализаторите и инвеститорите сега е насочено към стенограмата от заседанието на централните банкери през октомври, която ще бъде публикувана по-късно през деня. Тя ще хвърли повече яснота за това какво възнамерява да прави Фед с 85-милиардната си месечна програма за покупка на активи.

Японският водещ индекс Nikkei 225 изтри печалбите от началото на сесията и затвори с понижение от 0,33% до 15076,08 пункта, въпреки поевтиняването на йената и след данните за разширяването на търговския дефицит на страната за октомври. Японската централна банка провежда двудневна среща за курса на монетарната политика, като прогнозите са, че няма да има съществени промени в досегашната.

В Китай Shanghai Composite се покачи с 0,62% до 2206,61 пункта и отчете едномесечен връх. Валутните движения бяха на фокус, след като Централната банка на Китай обяви намерениeто си да направи юана по-лесно търгуем, което може да означава бъдещо поскъпване на валутата.

Хонконгският Hang Seng прибави 0,18% към стойността си, за да затвори при 23700,86 пункта. Южнокорейският KOSPI приключи сесията с понижение от 0,71% до 2017,24 пункта. В Австралия S&P ASX 200 изтри 0,85% до 5307,67 пункта и отчете най-ниската си стойност от близо месец.

Книжата на Sharp поскъпнаха със 7,5% след новините, че компанията може да подпише договор за производството на копирни машини под марката Hewlett-Packard.

Акциите на финансовите компании, включително застраховалите и банките, поевтиняха. Тези на Tokio Marine Holdings, T&D Holdings и Mizuho са надолу с 1% всяка.

И в Китай финансовите институции се радваха на интерес. Hua Xia Bank и China Construction Bank увеличиха пазарната си капитализация със съответно 1,4% и 1%.

Книжата на Australia New Zealand Banking изгубиха над процент от стойността си, а тези на National Australia Bank - 0,8 на сто. Сините чипове сред добивните копании също повлякоха надолу индекса. Цената за ценна книга на Fortescue Metals се стопи с 1,5 на сто, а тази на BHP Billiton – с 0,9%.

Консултантската фирма WorleyParsons изтри 26% от стойността на акциите си, след като понижи прогнозата си за годишните печалби.

Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 1,3%, а тези на Hyundai Motor и Kia Motors с по 1,6%, като те натежаха най-много на южнокорейския бенчмарк KOSPI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още