IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян: На Китай е необходим растеж от поне 7,2% на година

Премиерът призова да бъде следена кредитната активност и да се избягва провеждането на разхлабена парична политика

11:51 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Печатането на пари вече може да предизвика инфлация, обяви премиерът на Китай Ли Къцян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Печатането на пари вече може да предизвика инфлация, обяви премиерът на Китай Ли Къцян. Снимка: Ройтерс

Миналия месец премиерът на Китай Ли Къцян заяви, че икономиката на страната ще трябва да се разширява с поне 7,2% на година, с което да се гарантира, че безработицата в градовете ще се задържи около 4%. Това каза той преди две седмици, но изявлението му бе публикувано едва днес, предава агенция Ройтерс, цитирана от MarketWatch.

Ли е казал, че въпреки че 7,2% е минималният необходим растеж, целта на правителството остава 7,5%, и гарантира, че ще бъде постигната тази година. Премиерът призова да бъде следена кредитната активност и да се избягва провеждането на разхлабена парична политика.

Къцян предупреди, че улесненият достъп до кредит е превишил сумата от 16,4 трлн. долара (или 100 трлн. юана).

„В края на март тази година нашият паричен агрегат М2 превиши сумата от 100 трлн. юана и неговият размер е почти толкова колкото е този на брутния ни вътрешен продукт“, предупреди той. „С други думи – вече има достатъчно пари в обращение, а евентуалното печатане на пари може да предизвика инфлация.“

„Коментарите му потвърждават намерението на правителството да се бори с инфлацията и не сигнализираха за промени в политиката“, споделя пред Ройтерс икономистът в UBS Тао Уанг.

Задвижвана от силната зависимост от износа и инвестициите, китайските власти дълго време критикуваха 8,5-трилионната икономика на страната като неустойчива и движещата се по нестабилен път към растежа.

За да съживят икономиката, новите китайски лидери обявиха, че са готови да приемат по-бавното разширяване в замяна на по-ясен двигател на растежа, за какъвто смятат потреблението.

Ключовата среща на лидерите на Комунистическата партия между 9 и 12 ноември ще хвърли светлина доколко ще бъде последователен Пекин в намерението си да извърши реформи, които, според повечето анализатори, ще подложат на тест волята на политиците да прокарат непопулярни мерки.

Според Къцян износът може да създаде около 30 млн. работни места и още 70 млн. в други, свързани с него, сектори. „За всеки процентен пункт генериран икономически растеж в китайската икономика се създават още между 1,3 и 1,5 млн. работни места“, каза Къцян.

Градската безработица е единственият индикатор за измерване на процента на безработните в Китай. В края на септември той се покачи до 4,04% от 4,01 на сто три месеца по-рано. Много анализатори обаче считат, че индикаторът подценява реалния брой на хората без работа.

Междувременно активността в сектора на услугите в страната се е повишила през октомври с ръст на заетостта и новостартиращите компании – доказателство, че икономиката намира своето място под слънцето само дни преди Пекин да изложи своята програма за реформи за следващото десетилетие.

Изготвеният от HSBC и Markit индекс на поръчките на мениджърите в сектора на услугите се е покачил минимално до 52,6 пункта през октомври в сравнение с 52,4 пункта през септември, предава Yahoo Finance. Показателят се задържа над психологическите 50 пункта, което свидетелства за разширение в сектора.

Заетостта расте за втори пореден месец. Ще трябва да бъдат разкрити още нови работни места за служителите, напуснали традиционните отрасли на Китай. Делът на сектора на услугите от БВП на страната бе 45% през 2012 г., като остава секторът с най-висока заетост.

Анкетата на HSBC и Markit показа, че прогнозите на бизнеса за година напред са оптимистични, но все още са под трендовата линия.

Производствената активност в Китай вече отчете най-големия си скок от 18 месеца. Изготвяният от китайските власти индекс на покупките на мениджърите се е повишил до 51,4 пункта през октомври спрямо 51,1 пункта през септември при очаквания на анализаторите за ниво от 51,2 пункта.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още