IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси приеха със смесени чувства добрите данни от Китай

Акциите на Sony потънаха с над 12% на борсата в Токио заради слаби тримесечни резултати

12:11 | 01.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските индекси приеха със смесени чувства добрите данни от Китай

Основните борсови индекси в Азия приключиха първия ден на новия месец в различни посоки, следвайки негативизма на Wall Street от снощи, но признаците за продължаващото икономическо възстановяване на Китай спомогнаха за разведряване на настроението на пазарните участници.

Японският индекс Nikkei 225 отчете едноседмично дъно след спад от 0,88% до 14201,57 пункта. В Австралия S&P ASX 200 затваря с понижение от 0,26% до 5411,12 пункта. Повишение отчита китайският бенчмарк Shanghai Composite – с 0,37% до 2149,56 пункта. Южнокорейският Kospi се покачи с 0,46% до 2039,42 пункта. Hang Seng прибавя 0,19% до 23249,79 пункта.

Най-сериозна загуба отчитат книжата на Sony. Акциите на японския гигант в битовата електроника и медицинска техника се сринаха с над 12% на борсата в Токио, след като компанията оряза прогнозата си за годишна печалба с 40%, с което унищожи с един замах пазарна капитализация за близо 2 милиарда долара.

Инвеститорите получиха данни от два различни източника за производствената активност в Китай. Тя е нараснала с най-бърз темп в последните 18 месеца през октомври. Изготвяният от китайските власти индекс на покупките на мениджърите се е повишил до 51,4 пункта през октомври спрямо 51,1 пункта през септември при очаквания на анализаторите за ниво от 51,2 пункта.

Междувременно HSBC публикува своята окончателна версия на индекса за октомври. Измерителят отчита равнище от 50,9 пункта, оставайки без изменение спрямо публикуваната през миналата седмица предварителна оценка.

„Посланието тук е, че китайската икономика все още се държи прилично. Не е нещо фамозно, но е достатъчно за това време. Третото тримесечие може би бе пикът за растежа. Можем да станем свидетели на обрат през четвъртото. Следващата година очакваме забавяне, но не в такава степен, каквато виждаме в момента“, коментира пред CNBC анализаторът за Asian Economics Research в HSBC Фредерик Нюман.

Индийският индекс Sensex се покачи за кратко до нов рекорд от 21292 пункта заради регистрирания по-голям приток от чуждестранни инвестиции в страната. В крайна сметка бенчмаркът затвори с повишение от 0,13% до 21191,66, като само няколко пункта го деляха от подобрението на предишния рекорд от 21206 пункта.

За сметка на загубата на Sony конкурента Panasonic прибави 6,2% към пазарната си капитализация, излизайки на печалба, след като за тримесечието на 2012 г. концернът бе на загуба.

Цената на акциите на TDK Corp се понижи с 3,8%, след като компанията отчете спад от 17,4% за шестте месеца на годината, приключващи на 30 септември.

Поскъпването с 3,4% при SoftBank спаси Nikkei от по-голямо понижение. Банката записа 44-процентен ръст на нетната си печалба за третото тримесечие на 2013 г.

Акциите на доставчиците на Apple - Nitto Denko и NTT Data – изгубиха съответно 2,1% и 4,8% от стойностите си, след като компаниите орязаха прогнозите за размера на печалбите си.

В Китай акциите на финансовите компании бяха сред най-търгуваните след данните за октомврийския PMI. Minsheng Bank поведе печелившите с ръст на акциите от 2 на сто. Тези на Haitong Securities поскъпнаха с 1,5%.

Добивните компании поведоха печелившите в Shanghai Composite. Книжата на Rare-Earth скочиха с 5%, а тези на Xiamen Tungsten – с 3 на сто.

В Австралия компаниите, добиващи злато претърпяха най-големи загуби, защото цената на златото се срина до двуседмично дъно. Акциите на Newcrest Mining и Evolution Mining приключиха със спад от 3,5% всяка.

Най-голямата инвестиционна банка в Австралия Macquarie прибави 4,2% към пазарната си капитализация, след като институцията обяви, че нетната й печалба за полугодието се е покачила с 39%. Книжата на National Australia Bank реагираха на новините с повишение от 1 на сто.

Акциите на Bega Cheese добавиха 9,5% към стойността си, след като новозеландската компания Fonterra се сдоби с 6-процентен дял.

В Южна Корея индексите изтриха загубите, отчетени в ранната търговия, след силни икономически данни за октомври. Страната отчете 7% ръст на износа за месеца. PMI индексът на HSBC и Markit, който също излезе днес, се изкачи на положителна територия за пръв път от пет месеца до 50,2 пункта, показвайки, че условията са се стабилизирали.

Книжата на Samsung Electronics поскъпнаха с 2 на сто, след информацията от IHS, според която технологичната компания вече диша във врата на Apple в класацията по дял на пазара на таблети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още