IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на PetroChina през третото тримесечие се покачи с 19%

Приходите на китайската петролна и газова компания са нараснали с 5,5% до 581,7 млрд. юана

18:27 | 29.10.13 г.
Печалбата на PetroChina през третото тримесечие се покачи с 19%

Китайската държавна петролна и газова компания PetroChina отчете ръст на тримесечната печалба с близо една пета, след като дружеството се възползва успешно от движенията на цените на горивата в последните месеци, пише AP.

Базираната в Пекин компания, която има повече от 20 000 бензиностанции в страната, отдаде печалбата си основно на реформите на пазара на горива в Китай. Мерките спомогнаха на дружеството да следи по-внимателно за движенията на международните цени.

Печалбата на PetroChina за периода юли-септември е нараснала с 19 на сто до 29,8 млрд. юана (4,90 млрд. щатски долара) спрямо същия период година по-рано.

Приходите на дружеството са се покачили с 5,5% до 581,7 млрд. юана (95,5 млрд. долара).

Компанията е свила загубите си в подразделението за рафиниране до 20 млрд. юана през периода януари-септември, или близо два пъти по-малко спрямо същия период през 2012 г.

"Отчетът е в резултат на възползването от новоприетия механизъм за ценообразуване за рафинирани продукти", заяви президентът на PetroChina Джоу Дзипин.

Държавният ценови контрол в Китай представлява основно серия от мерки, които са насочени от значително изменение на пазарните стойности на силно волатилните стоки.

Приходите на подразделението за природен газ на PetroChina са се покачили 26 пъти до 23,4 млрд. юана.

Производството на суров петрол на компанията е нараснало с 2,2% до 698 млн. барела през първите девет месеца на 2013 г., но печалбата на звеното за проучване и добив е отстъпила с 10 на сто до 147 млрд. юана. Основна причина е спадът от 3,6% на средната продажна цена на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още