IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка влива нови пари в икономиката

Финансовата инжекция облекчи паричния пазар, но основен лихвен процент бе повишен

13:06 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайската икономика влиза в четвъртото тримесечие в добра форма.<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайската икономика влиза в четвъртото тримесечие в добра форма.Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка (КЦБ) успокои тревогите от свиване на ликвидността, след като наля средства във финансовата система за пръв път от две седмици, но и повиши лихвените проценти като знак за леко парично затягане, пише Financial Times.

КЦБ вля 13 млрд. юана в икономиката чрез свободни пазарни операции във вторник, след като се въздържаше от подхранване на ликвидността от средата на октомври. Количеството е малко, но е ясен знак, че централната банка не желае повторение на паричното свиване, което смути световните пазари в края на юни.

В същото време Централната банка вдигна лихвения процент на пазара. Процентът по сделките за обратно изкупуване на облигации в седемдневен срок беше определен на 4,1% - ръст от 20 базисни точки от 3,9% в средата на август.

Shanghai Composite, основният борсов индекс на страната, се покачи с повече от 1% непосредствено след финансовата инжекция, но приключи сутрешната сесията със спад от 1%, след като инвеститорите реагираха на сигнала за затягане.

Въпреки това, макар и на по-висока цена, снабдяването с ликвидност веднага облекчи китайския паричен пазар. Седемдневната репо лихва, ключов критерий за ликвидността в краткосрочен план, се понижи с 15 базисни точки до 4,85%.

Когато КЦБ изтегли пари от китайската икономика през юни, индексите за кратко скочиха до дфуцифрени стойности и финансовата система се възползва за момент, преди централната банка да се намеси отново с определени финансови инжекции.

Откакто индексите се задържаха на сравнително ниски стойности, скокът на даването на заеми през последните месеци и вливащите се изобилни потоци капитал от чужбина подготвиха инвеститорите да се подготвят за ново затягане.

Отскокът на икономическия растеж до 7,8% през третото тримесечие на годишна база, спрямо 7,5% през второто, също вдъхна увереност на Централната банка да поеме контрола над ликвидността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още