IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите китайски банки утроиха отписаните лоши кредити

Печалбите им обаче са нараснали до рекордните 76 млрд. долара, защото резервите са били заделени още при започване на просрочването на отпуснатите заеми

10:35 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Най-големите китайски банки утроиха отписаните лоши кредити

Това правило обаче бе коригирано през 2010 г., когато финансовото ведомство предостави на банките правомощия да отписват заеми, отпуснати на малките фирми, на стойност до 5 млн. юана, след като са полагали усилия в продължение на 1 година за събирането им, без да се изисква разрешение. Китайските съдилища пък започнаха да разглеждат по-бързо делата за фалити.

Източната китайска провинция Джъдзян, която се намира южно от Шанхай и където са базирани много от най-големите частни компании в страната, през миналата година е получила 143 иска за фалит на компания, сочат последните данни от най-висшата съдебна инстанция там, публикувани през май. Броят надхвърля повече от 2 пъти подадените искове за същия период година по-рано.

Увеличаващите се фалити изглежда са накарали петата по пазарна капитализация китайска кредитна институция Bank of Communications (BoCom) да предприеме най-агресивния подход в заличаването на лоши кредити от баланса си до момента, увеличавайки дела им 7 пъти през първите 6 месеца на годината до 4,82 млрд. юана. Говорител на базираната в Шанхай банка също е отказал коментар по въпроса пред Bloomberg.

Според анализатори в Sanford C. Bernstein тя се е отървала и от 5,1 млрд. юана просрочени кредити чрез продажбите им на компании за управление на активи. Ако тези продажби бъдат изключени, лошите ѝ кредити биха нараснали с 36% през първата половина на годината вместо с обявените 17%, а съотношението им би се разширило до 1,15% вместо до 0,99%.

Ускореното темпо на отписване и продажби помогна да бъде прикрит ръстът на фалитите пред кредитори като  BoCom, заяви Грейс У, анализатор в Daiwa Capital Markets Hong Kong Ltd. Около една трета от заемите, които е отпуснала банката, са получени от компании, базирани в района на делтата на река Яндзъ, който включва и затруднената провинция Джъдзян, подчерта У.

„При BoCom се наблюдаваше регистриране на повече необслужвани кредити в сравнение с останалите големи банки“, каза тя. „С цел да пречистят и управляват баланса на необслужваните кредити, те избраха да възприемат по-агресивното им отписване, както и прехвърлянето им“, добави анализаторът.

Обемът на необслужвания дълг в китайските банки вероятно ще продължи да се увеличава през 2014 г., макар че съотношението на лошите кредити може да остане „доста стабилно“, тъй като ръстът на кредитите изпреварва темпото на увеличаване на фалитите, смята тя. Матуритетът по почти половината от заемите, отпуснати на местните управи, няма да настъпи преди 2015 г., квалифицирайки ги като „средносрочни рискове“, изтъкна анализаторът.

Несигурността относно качеството на активите в китайските банки изнерви инвестиращите по целия свят, понижавайки цените на акциите им през тази година близо до рекордно ниски нива. Вчера пазарната капитализация на ICBC намаля с 2,2% до 5,28 хонконгски долара за акция, като търговията достигна нива от 0,98 пъти счетоводната оценка на компанията за 2014 г., докато тази на China Construction Bank Corp. се сви с 2,3% до 0,94% от счетоводната ѝ оценка, сочат данни, събрани от  Bloomberg.

“Акциите на китайските банки са подложени на натиск заради отписването на лоши кредити“, пише в свое електронно писмо Сенди Мехта, главен изпълнителен директор на Value Investment Principals Ltd. в Хонконг. „Новото държавно ръководство в Китай има сериозни намерения по отношение на налагането на ред във финансовия сектор и се захваща с всеки проблем, свързан с качеството на активите“, добави той.

Джим Чанос, основател на Kynikos Associates Ltd., който предсказа краха на Enron Corp. през 2001 г., заяви през миналия месец, че е запазил залозите си срещу китайските банки. „В страната ще се случи „кредитно събитие“ през следващите 5 години, тъй като ръстът на кредитите започва да се забавя, предрича той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още