IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите китайски банки утроиха отписаните лоши кредити

Печалбите им обаче са нараснали до рекордните 76 млрд. долара, защото резервите са били заделени още при започване на просрочването на отпуснатите заеми

10:35 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Най-големите китайски банки утроиха отписаните лоши кредити

Призивът за заделяне на резерви срещу лоши кредити от над 2,5% от всички отпуснати от тях заеми обаче може да се окаже по-трудна цел за постигане след отписването на задълженията, което води и до понижаване на нивото на резервите, и да принуди банките да заделят повече средства. При ICBC съотношението на резервите за покриване на загуби бе 2,5% в края на юни, докато в China Construction Bank Corp., втората по размер на активите китайска банка, достигаше 2,63%. Не всички кредитни институции обаче са обявили данните по този показател.

Говорители на двете банки, базирани в Пекин, са отказали коментар по въпроса пред Bloomberg.

Разрешението банките да използват „гигантските“ си резерви за покриване на лоши кредити показва, че Китай започва да възприема „по-съвременен подход“ в управлението на кредитите, заяви Джим Антос, анализатор в Mizuho Securities Asia Ltd. в Хонконг. Вкарването на резервите в употреба, вместо да ги оставят да се трупат, може да вдъхне повече доверие на инвеститорите, особено при съобщаване на данните за лошите кредити.

„Всеки друг банков сектор в света отписва заеми и те са напълно несъбираеми“, изтъкна Антос. „Най накрая виждаме доказателство, че това се случва и в Китай“, добави той.

Следващата стъпка е да бъдат призовани банките да отчитат по-бързо, че кредитите се превръщат в несъбираеми, смята анализаторът.

Изключването на най-тежките случаи на лоши кредити от финансовата система ще увеличи надеждността на обявяваното съотношение на лошите кредити като икономически индикатор, смята Антос. Да бъдат оставени лошите кредити и резервите просто да се натрупват, дори когато кредитополучателите вече не са в бизнеса, няма смисъл, подчерта той.

„Това е все едно модна компания да обяви като запаси непродадените си артикули през последните 20, 30 или 100 сезона“, обоснова се анализаторът. „Очевидно е, че те никога няма да бъдат продадени“, убеден е той.

За първата половина на годината 5-те най-големи китайски банки, сред които са и Agricultural Bank of China Ltd., Bank of China Ltd. и Bank of Communications Co., обявиха увеличаване на необслужваните кредити с 22,4 млрд. юана до 349,9 млрд. юана, или 1% от всички отпуснати от тях заеми, сочат данни, изчислени от Bloomberg. Те са добавили 83,1 млрд. юана към заделените резерви, докато за първата половина на 2012 г. тази сума е била 72,9 млрд. юана.

„Банките имат стимул да отписват необслужваните кредити, защото това ще прочисти кредитното им портфолио“, заяви Тан Яюн, анализатор в Northeast Securities Co. в Шанхай. „Правителството напира и за ускоряване на процеса по отразяване на реалното ниво на лошите заеми, особено когато е налице нарастващ натиск върху банките да управляват качеството на своите активи при забавяне на икономиката“, отбеляза тя.

През първата половина на годината ICBC се отказа да полага още усилия, за да си върне лоши кредити на стойност 6,52 млрд. юана, докато година по-рано сумата бе едва 2,5 млрд. юана. От началото на годината акциите ѝ на борсата в Хонконг са поевтинели с 1,8%, докато основният фондов индекс там Hang Seng е прибавил 2,9% към стойността си.

Практиката на отписване на кредити не бе обичайна за Китай, където банките трябва да получат одобрение от министерството на финансите, за да заличат подобни задължения от балансите си. В повечето случаи и съдът трябва да обяви фалит на длъжника, преди кредитната институция да може да поиска разрешението от министерството.

Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още