IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японските акции ще продължат да поскъпват независимо от курса на йената

Абеномиката може да предложи повече от еднократен бум, смята анализатор

12:30 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японските акции ще продължат да поскъпват независимо от курса на йената

Въпреки отчетените силни печалби през настоящата годината, акциите в Япония може да продължат да поскъпват, дори и ако йената не отслабне допълнително. Според главния инвестиционен директор на Nikko Asset Management Ю Мин Уан усилията на управляващите в третата по сила икономика в света вероятно ще продължат да бъдат основната движеща сила за фондовия пазар.

"Абеномиката може да предложи повече от еднократен бум, след като населението на Япония е уморено от двете десетилетия на анемичен и отрицателен растеж", смята експертът, цитиран от CNBC.

"Ще отнеме много години работа, за да се постигнат дългосрочни положителни резултати", допълни Ю Мин Уан.

По думите му въпреки че основният борсов индекс Nikkei 225 се е покачил с повече от 40 на сто от началото на годината, "това все още не е ръст от три четвърти". За сравнение, водещият щатски бенчмарк S&P 500 добавя около 21% от началото на годината.

Но докато много от ръстовете на борсата в Токио са породени от очаквания японската валута да продължи да поевтинява, Ю Мин Уан очаква корекцията на йената да се забави. Сред него японските пари ще се закрепят на ниво от около 103 за долар в следващите 6-12 месеца.

В момента японската валута се котира малко под 98 за долар.

Главният инвестиционен директор на Nikko Asset Management очаква също така корпоративните печалби в Япония да продължат растежа си, защото повечето компании все още формират бъдещите си разчети спрямо стария курс на йената на ниво от около 91 за долар.

Други пък прогнозират нарастващите корпоративни печалби да продължат, дори и ако курсът на йената остане без изменение.

"Въпреки че маржовете на печалбите са високи, използваният капацитет все още е доста нисък. Компаниите са в състояние да увеличат производството без да се налага да покачват значително инвестициите в машини и оборудване", смята Марсел Тиелиант, икономист в Capital Economics.

Както експертите от Nikko Asset Management, така и тези от Capital Economics, очакват йената да възобнови поевтиняването си спрямо долара, след като Федералният резерв на САЩ прибегне до свиване на стимулите. Мярката ще засили щатския долар, докато същевременно централната банка на Япония ще продължи с количествените си улеснения.

"Комбинацията от подновено поевтиняване на йената, корпоративни данъчни облекчения и перспектива за по-нататъшни структурни реформи трябва да доведе до допълнителни печалби на фондовите пазари", посочи Тиелиант.

Експертът очаква Nikkei 225 да нарасне до около 15 500 пункта до края на годината. Японският борсов индекс приключи петъчната сесия на ниво от 14 562 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още