IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Климатичните промени ще струват скъпо на Азия

Източната част на континента всяка година бива връхлитана от опустошителни природни бедствия

09:06 | 20.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Страните от Източна Азия са едни от най-големите производители на въглеродни емисии</p>
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Страните от Източна Азия са едни от най-големите производители на въглеродни емисии

Снимка: Ройтерс 

Повишаващите се температури ще направят Източна Азия по-уязвима към наводнения и суша и това може да свие с 5,3 процентни пункта годишно брутния вътрешен продукт в региона до края на века, ако не бъдат предприети мерки, показва доклад на Азиатската банка за развитие (АБР), цитиран от Bloomberg.

Държавите от региона, бивайки едни най-големите производители на парникови газове, следователно и най-засегнати, трябва да предприемат спешни мерки за  ограничаване на щетите от предстоящите климатични промени.

Проучването набляга на риска от бездействие спрямо климатичните промени в региона, който е отговорен за 30% от всички въглеродни емисии по света за 2010 г. Китайският модел на икономически растеж на всяка цена превърна страната в най-големия производител на въглеродни изпарения, а смогът, покриващ градовете, на места надвишава препоръчителните стойности на Световната здравна организация 40 пъти.

„Източна Азия трябва да преустрои модела си на икономически растеж към такъв, основаващ се на ниски нива на вредни емисии и по-пълноценно използване на ресурсите. В Китай намаляването на емисиите на парникови газове ще направи въздуха много по-чист, подобрявайки и здравето на градското население“, се казва в доклада.

Регионът е уязвим към към наводнения, които биха могли да засегнат 12 милиона души в 23 града, застрашавайки активи на стойност $864 милиарда.

Според основната хипотеза в доклада на АБР пригодяването на инфраструктурата към климатичните промени ще струва $22,9 милиарда на година, обезопасяването на крайбрежието - $4,2 милиарда, а мерки в земеделието – $9,5 милиарда на година. Цената на тези реформи обаче е много по-малка от последствията от бездействие, каза Гордън Хюз, един от авторите на доклада.

„Въпросът е дали сега да похарчим пари, за да ограничим щетите от климатичните промени за 40 години напред или да изчакаме и да предприемем по-различни мерки след 20-30 години. Това е много важен и труден въпрос, но трябва да бъде решен“.

Природните бедствия, свързани с климата, струват $259 милиарда на Китай, $64 милиарда на Япония, $15 милиарда на Южна Корея и $2 милиарда на Монголия от 1970 г. насам.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още