IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизъм на борсите в Азия след намеците за споразумение за дълга на САЩ

Единствено пазарните участници в Китай бяха по-предпазливи, защото очакват данните за БВП на страната за третото тримесечие

11:50 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимизъм на борсите в Азия след намеците за споразумение за дълга на САЩ

Освен в Китай основните индекси на азиатските борси поеха нагоре, след като американските политици намекнаха, че скоро републиканците и демократите могат да обявят, че са постигнали съгласие за бюджета на САЩ. Според някои източници това ще стане по-късно днес.

Японският бенчмарк Nikkei 225 приключи сесията във вторник с повишение от 0,26% до 14 441,54 пункта. Индексът Hang Seng прибави 0,47% към стойността си и достигна 23 328,57 пункта. Австралийският S&P ASX 200 се изкачи с 0,98% до нов двуседмичен връх - 5 259,15 пункта. Южнокорейският Kospi пък достигна 10-месечен връх, след като приключи търговията с повишение от 1,02% до 2 040,96 пункта.

Единствен китайският водещ индекс Shanghai Composite се понижи – с 0,19% до 2233,41 пункта.

Пазарите в Сингапур, Малайзия, Индонезия и Филипините не работят заради официални празници.

Бяха разкрити детайли от преговорите в понеделник между лидера на демократите в Сената Хари Рийд и колегата му републиканец Мич Макконъл. Според информацията двамата са постигнали съгласие за краткосрочно увеличаване на тавана на дълга, което ще оповестят във вторник.

Сделката ще сложи край на блокирането на правителството и ще повиши дълга с толкова, колкото е необходимо, за да може страната да изпълни задълженията си до средата на февруари 2014 г.

В Япония Nikkei се повиши благодарение на Sony и Panasonic, чиито книжа поскъпват съответно с 1% и 0,6%. Акциите на Fuji Heavy Industries прибавиха 0,7 на сто към стойността си, след като производителят на автомобили обяви ръст от 250% в оперативната печалба на групата за второто тримесечие на 2013 г.

Пазарите в Китай не успяха да отразят напълно оптимизма на другите борси в Азия, защото инвеститорите са предпазливи и очакват данните за брутния вътрешен продукт на Китай за третото тримесечие.

Днес жп компаниите бяха губещите. Акциите на China Railway Group и China Railway Construction поевтиняха съответно с 4,7% и 3 на сто.

Банките реагираха негативно на данните от вчера, според които през септември растежът на паричното предлагане е оправдал очакванията на анализаторите, докато данните за новоотпуснатите кредити бяха подценени от експертите. ICBC, China Construction Bank и Bank of China губят по 1% от стойността на акциите си.

В Австралия акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 2,5 на сто, след като вторият най-голям производител на желязо в света обяви, че обемите на добивната от австралийската компания желязна руда са нараснали до нов тримесечен рекорд в периода юли-септември. Акциите на  Fortescue Metals реагираха на новините с 6-процентов ръст.

Минути след срещата на комитета по парична политика на Австралийската централна банка стана ясно, че финансовата институция ще запази гъвкавата си парична политика, като обяви, че няма да бърза да я затяга, защото стимулите дават своите резултати.

Продължаващите покупки на чуждестранните инвеститори подкрепят пазара на акции в Сеул. Най-големите компании по пазарна капитализация бяха причната за повишението на индекса Kospi. Книжата на Samsung Electronics поскъпват с 1,3%, а тези на автомобилния производител Kia – с 1,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още