IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандата - китайското външнотърговско оръжие

Редките животни са изкушение за много зоопаркове и служат като бонус при сключване на големи международни сделки

18:40 | 02.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И преди пандите са участвали в световната политика.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И преди пандите са участвали в световната политика. Снимка: Ройтерс

В китайската икономика се наблюдава една интересна тенденция – даване под наем на панди при сключване на важни за страната търговски сделки. Държавите, които снабдяват Китай с най-нужните продукти, имат привилегията да получат черно-бяло мече, пише CNN.

В момента има около 50 панди, дадени под наем от Пекин в зоологически градини по целия свят.  И почти всички от последните са предоставени на държави, сключили големи търговски и инвестиционни споразумения с Китай. Търговските партньори дори плащат такса на държавата за пандите, които силно привличат хората към зоопарковете.

През 2011 г. Китай сключи мулти-милиардна сделка с Шотландия за внос на сьомга, горива и технологии за възобновяема енергия. В замяна Китай предостави двойка панди на зоопарка в Единбург.

Китай дава панди и на страните, които им доставят уран, необходим за постигане на амбициозните цели в ядрената енергетика. Канада и Франция получиха назаем панди след като сключиха сделки за износ на уран. Австралия, която притежава най-големия запас от радиоактивния елемент, също получи двойка панди, след като през 2006 г. се съгласи да доставя от метала на родината на пухкавите мечета.

Други държави, със заеми на панди, като Сингапур, Тайланд и Малайзия, имат сключени договори за свободна търговия с Китай.

Тенденцията панда срещу ресурси има потенциал да се разшири, особено поради бързо развиващата се китайска икономика и растежа на търсенето на чужди източници на ресурси. Освен това не липсва и интерес към пандите.

Не всички големи търговски партньори на Китай обаче са успели да се сдобият с панда. Това е така, защото стойността на пандите е свързана с тяхната рядкост – също като златото и диамантите. „Във всеки зоопарк има лъв или тигър, но не и панда. Китай трябва да подбира внимателно държавите, които ги получават, за да се запази тяхната рядкост и съответно ценността им“ коментира Катлин Бъкингам от Оксфордския университет.

Стратегическото раздаване на панди обаче съвсем не е ново явление. По времето на Мао Дзедун, бяха подарявани панди на лидерите на бившия Съветски съюз, Северна Корея, САЩ и Великобритания, като посланици на добра воля. Но с нарастването на дипломатическото и икономическото влияние на пандите, нарасна и възможността за бизнес с тях.

Сега одобрените зоологически градини трябва да плащат такси на Китай за привилегията да притежават от редките черно-бели топки косми.

„Китай оценява пандите като своето най-голямо животинско богатство“, казва Сузана Жендрон, директор на Хонконгската фондация за морски паркове и резервати. „Не бихте искали да дадете панда на някого, на когото нямате доверие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още