IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайците се тревожат за вложенията си в щатски дълг

Премиерът Ли Къцян е заявил на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че Китай следи много внимателно ситуацията

13:09 | 11.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайците се тревожат за вложенията си в щатски дълг

В най-високопоставеното изявление до момента от Китай премиерът Ли Къцян оказва влияние върху дебата за американския дългов лимит.

По време на среща на високо равнище в Азия Ли е заявил на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че Китай следи много внимателно политическата безизходица във Вашингтон.

Китайски представители вече изразиха своето безпокойство от ситуацията, която може да предизвика неплащане по дълга на САЩ. Китай е най-големият инвеститор в американски дълг с вложения за 1,3 трлн. долара.

Държавните медии в страната се въздържат от остри критики, намеквайки че китайското правителство е чувствително към общественото мнение относно инвестиционните му решения.

В социалните медии обаче мнозина се питат защо тяхното правителство е вложило такава голяма част от държавните резерви в американски дълг. Засега няма знаци Китай да продава щатски ДЦК.

Някой трейдъри на облигации обаче посочват, че японски инвеститори са продали чужди облигации през миналата седмица за рекордните 23 млрд. долара Японските иституции, като пенсионни фондове и банки, държат 40% от дълговите си вложения в щатски ДЦК.

Хонконгската борса пък обяви, че вече оценява щатските ДЦК, служещи като обезпечение, по-ниско – първи знак от Азия, че властите се подготвят за възможността за неплащане по американския дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Аз, на тяхно място, шоково, бих изхвърлил на пазара, за начало, 500-600 милиарда във вид на съкровищни бонове, например. И, седмица по-късно, бих превключил закупките по внос в юани. В Европа, Латинска Америка, Африка, петрол и т.н.Ако следваме уроците на Сун Дзъ, големите се удрят, когато са слаби...или им се подава ръка. Щото свят голям, има ощеза плячкосване, все с някого ще трябва да се оправдават, в последствие. И едните, и другите. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Братята Американци имат традиция в изпързалването на кредиторите си. През 20-ти век болезнено го научиха Европейците, след тях Японците, сега Китайците са на път да пият една студена, Американска вода. 1:0 за Еврейските тарикати срещу Азиатските хитреци. Сега ми е интересно как Поднебесната империя ще отвърне на удара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Съчувствам на Китай но, щом са решили да съхраняват валутните си резерви в зелени хартийки, трябва да са готови чичо Сам да ги избомби. Америка последните години това и прави с всички, стандартна прпоцедура им е. А, ако успеят да изпързалят и Поднебесната /накъдето си и върви/ Китай е на път да изгуби не милиарди, а трилиони.- Каква Ирония, нали? Мислеха изобретателите на хартията, барута и ред други благинки, че ще управляват някога света /и, не е , все още, напълно изключено/ но, им предстои да пият не една, ами много пъти по една наистина, СТУДЕНА вода.- За нас и не говоря, тук трагедията отдавна е станала фарс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
За сега няма знаци Китай да продава щатски ДЦК.-------------------------Как ще има знаци? Тия 1,3 трилиона са си 1 300 милиарда. Първите стотина - двеста милиарда от тях като се появят на пазара - нали ще разберем всички. А след това много бързо ще ги последват останалите, които имат "валутни резерви" във вид на щатски ДЦК и в момента не могат да продават от страх да не се случи това, за което говоря. Освен по мъничко и тайничко, да не ги усети никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още