IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Азия стартираха седмицата с понижения

Опасността, че САЩ може да обяви фалит, диктуваше настроенията на пазарите

12:47 | 07.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсите в Азия стартираха седмицата с понижения

В края на търговската сесия за първия ден от новата седмица акциите в Азия изтриха първоначалните печалби и приключиха с понижения. Водещите индикатори на азиатските пазари отразиха надвисналата опасност САЩ да обяви фалит, след като изказванията на някои от водещите политици не вдъхнаха доверие, че бюджетният казус ще бъде решен.

Японският Nikkei приключи сесията с понижение от 1,22% до 13852,32 пункта. Австралийският S&P ASX 200 се сви с 0,90% до 5161,11 пункта. Днес и двата бенчмарка стигнаха едномесечно дъно. Южнокорейският индикатор Kospi се понижи с 0,13% и слезе до 1994,42 пункта.

Държавната администрация на САЩ не работи вече шести ден. Това вече се отразява и на бизнеса. Говорителят на Белия дом Джон Бейнър увери, че няма да допусне таванът по дълга да бъде увеличен без да има „сериозни дебати“ за намаляване на заемите на държавата. През уикенда Бейнър сподели, че страната е близо до това да не може да обслужва задълженията си.

„Случващото се наистина разтърси пазарите и вероятно ще генерира допълнителни загуби за световните акции в краткосрочен план“, коментира изявлението на Бейнър пазарният анализатор в IG Стан Шаму.

В петък американските борси устояха на ударите и Dow Jones Industrial Average приключи над психологичните 15000 пункта. Този оптимизъм може и да изчезне довечера, след като в Азия фючърсите, базирани на индекса Dow Jones, се понижиха с 81 пункта.

Nikkei изгуби 1,2% и стои на едномесечно дъно вече втора поредна сесия. Силната йена също оказа влияние за това.

Водещата новина от днес е сделката на Airbus с Japan Airlines за 9,5 млрд. долара. Акциите на японската компания поскъпнаха с 3%, докато книжата на конкурентната All Nippon Airways поевтиняха с над 3%.

Сред най-големите губещи е Sharp. В навечерието на своята емисия на акции на стойност 1,5 млрд. долара книжата на производителя на телевизори поевтиняха с близо 8%. Акциите на Tokyo Electric Power изгубиха 7,5 на сто от стойността си, след като компанията обяви, че проблем в захранването е повредил част от тръбите, използвани за охлаждане на атомните реактори на централата във Фукушима, което може да е довело до ново изтичане на радиоактивна вода в Тихия Океан.

Загубите в Австралия се дължат на банките и добивните компании. Сключените сделки бяха за ниски обеми, защото в някои щати днес е почивен ден заради официални празници. Водещият индекс S&P ASX 200 отчете едномесечно дъно.

Финансовите институции Commonwealth Bank of Australia, National Australia Bank и Macquarie повлякоха индекса с техните над еднопроцентови понижения. Сред добивните компании книжата на Kingsgate Consolidated поевтиняват с 4 на сто.

Акциите на Discovery Metals се свиха с 11%, след като книжата на един от акционерите й – листнатата на борсата в Сингапур Blumont – се сринаха с 75%. Blumont притежава Bluemont Copper, която миналия месец се сдоби с 12% от Discovery.

Акциите на Qantas Airwayrs поевтиняха с 3,5%, след като самолетният превозвач Jetstar обяви, че ще закупи първия си Boeing 787 Dreamliner.

Южнокорейският Kospi затвори с понижение от 0,90%. Индексът избегна по-големи загуби, след като статистиката показа, че през септември преките чуждестранни инвестиции в страната са отчели 20-месечен връх.

Индексът подкрепи и Samsung Electronics, чиито книжа поскъпнаха с 1%, след като данните от финансовия отчет на компанията за третото тримесечие надскочиха очакванията на анализаторите. LG Electronics също прибави 1,6% към цената на своите акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още