IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Азия последваха Wall Street и затвориха с понижения

След новините за сделката с Applied Materials акциите на Tokyo Electron поскъпнаха с 13,2%

14:37 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсите в Азия последваха Wall Street и затвориха с понижения

Японският индекс Nikkei приключи търговската сесия в Азия с понижение от 0,76% до 14620,53 пункта заради силната йена, която диктуваше посоката на движение. Южнокорейският Kospi се сви с 0,45% до 1998,06 пункта, Shanghai Composite – с 0,41% до 2198,51 пункта.

Австралийският S&P ASX 200 е нагоре с 0,80% до 5275,94 пункта. Индийският BSE затвори с понижение от 0,39%.

Несигурността пред лимита на дълга на САЩ натежа на американските акции снощи. До понеделник Конгреса трябва да одобри резолюция, с която правителството ще получи краткосрочно финансиране, докато се вземе решение дали да се вдигне лимита на дълга.

След новините за сделката с Applied Materials акциите на Tokyo Electron поскъпнаха с 13,2%. Споразумението между тях е най-голямото след това между Citigroup и Nikko Cordial през 2007 г. и идва в подходящ момент за японското правителство, което се стреми да привлече повече чуждестранни инвестиции в страната.

Поевтиняването на акциите на износителите с голяма пазарна капитализация като Komatsu и производителя на батерии GS Yuasa с 2% също задържаха Nikkei на червена територия.

Китайският основен индекс Shanghai Composite все пак затвори понижение, въпреки че агенция Синхуа съобщи, че в неделя правителството ще отвори свободната търговска зона в Шанхай.

От компаниите в индекса ръст от 10% отчетоха книжата на Shanghai Lujiazui Finance, а тези на Shanghai Material Trading поскъпнаха с 4%.

Акциите на компаниите от сектора на селското стопанство нараснаха, след като цените на пшеницата достигнаха рекордно високи стойности заради намаляващите доставки, което може да накара Пекин да увеличи цената на националните запаси. Цената на акциите на Huilong Agriculture отскочи с 10%, а тази на акциите на Hainan Rubber - с 7,5 на сто.

На борсата в Сеул книжата на LG Display и SK Hynix изгубиха по 2,4% от стойността си, след новината за сделката между Applied Materials и Tokyo Electron.

Samsung Electronics загуби 0,6% от стойността на ценните си книжа в навечерието на пускането на пазара на Galaxy Note 3 Gear.

Въпреки тревожните новини за икономиката, австралийският индекс бе поведен от банките, за които Централната банка на страната съобщи, че се намират в добро финансово здраве и са платежоспособни. Акциите на National Australia Bank поскъпнаха с 2 на сто. Книжата на Westpac и Australia New Zealand Banking се повишиха с 1% всяка.

Цените на акциите на веригата универсални магазини David Jones нараснаха с 5 на сто, въпреки отчетения спад в печалбата от 5,9% на годишна база и мрачната прогноза за 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още