IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчив ли е икономическият растеж на Китай?

Според Capital Economics той е нетраен, тъй като разчита само на един сектор, но други анализатори не са съгласни

17:43 | 29.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Устойчив ли е икономическият растеж на Китай?

Напоследък положителните икономически данни подобриха инвеститорските настроения спрямо Китай, но скорошно изследване на анализаторската компания Capital Economics предупреждава, че подемът във втората по големина икономика в света едва ли е устойчив, пише CNBC.

“Растежът продължи да се ускорява, но по-голямата част от него идва от относително тесен сектор на икономиката – държавно доминираната тежка индустрия – и без допълнителни мерки за подкрепа се съмняваме, че подемът ще е траен“, посочва Марк Уилямс, главен икономист за Азия в компанията.

Capital Economics е достигнала до своите изводи, чрез използването на нейния China Activity Proxy (CAP) – аналитичен инструмент, конструиран да отчита растежа в Китай без да разчита на официалните данни за БВП. Според августовския CAP китайската икономика е отбелязала обрат в началото на лятото и сега приближава двугодишен връх, но Уилямс предупреждава, че растежът е „необичайно изкривен“.

„CAP има пет компонента, но напоследък доминира един от тях – производството на електричество“, изтъква той, добавяйки, че това означава завишена активност в до голяма степен държавния сектор на тежката индустрия. Три от другите компоненти – бизнес и туристически пътувания, строителство и товарни превози – отчитат спад в активността. Петият елемент – обемът на товарите, преминали през китайските пристанища – регистрира малък ръст.

"Подемът напоследък наподобява този от края на миналата година, който се изчерпа много по-бързо от очакваното“, коментира Уилямс, имайки предвид растежа от 7,9% на БВП през последното тримесечие на 2012 г., последван от ръстове от съответно 7,7% и 7,5% в следващите две тримесечия.

“Ново ускоряване на растежа през следващите няколко месеца не може да бъде изключено, особено след като кредитът все още расте с бързо темпо, но политиците е малко вероятно да подкрепят още един продължителен инвестиционен бум в икономиката. Имайки предвид това ние очакваме подемът да се разколебае през идните месеци, добавя той.

Други анализатори обаче не са толкова убедени, че произтичащият главно от един сектор ратеж ще убие инерцията на икономиката.

„Да, сегашният подем е базиран основно на инвестициите и тежката индустрия“, съгласява се Алистър Чан, икономист в Moody's Analytics. „Няма причина обаче този растеж да не бъде устойчив. Инвестиционните проекти, като например железопътните, ще продължат известно време, и със сигурност през 2014 г.“, казва той.

Раджив Бисвас, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в IHS, също е уверен, че икономическият подем в Китай ще се пренесе в 2014 г. Той признава, че разчитането на инвестициите и на износа като двигатели на растежа е слабост на икономиката, но подобрението в глобалната икономика ще компенсира този риск.

„IHS прогнозира, че растежът от 7,7% през 2013 г. плавно ще се ускори до 7,9% през 2014 г., подпомогнат от възстановяването в САЩ и връщането към растеж в еврозоната през идната година“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още