IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси приветстват положително данните от Китай

Едва днес някои индекси отчетоха изненадващото решение на Фед да остави месечната си програма за изкупуване на активи без промяна

12:04 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските индекси приветстват положително данните от Китай

В понеделник акциите на борсата в Шанхай поскъпнаха, отчитайки сигналите за възстановяването на китайската икономика. Същевременно пазарите в Южна Азия намалиха скоростта, която бяха набрали след решението на Федералния резерв на САЩ да остави паричните стимули без промяна, пише MarketWatch.

Днес Shanghai Composite се изкачи с 0,8%. Индексът Hang Seng спадна с 0,2% до 23 463,23 пункта. Австралийският S&P ASX 200 се понижи с 0,5% до 5252,50 пункта.

Indonesia’s JSX се понижи с 0,7%. Сингапурският Strait Times Index изгуби 0,7%, а тайландският бенчмарк SET се свлече с 1,2%.

Заради почивните дни едва днес някои индекси отчетоха решението на Фед. Южнокорейският Kospi се изкачи с 0,2% до 2009,41 пункта, докато за борсата в Шанхай това е първата търговска сесия след решението на американската централната банка.

Някои от най-големите борси в Азия останаха затворени – в Япония днес е почивен ден, докато Хонконгската борса отвори с четиричасово закъснение, защото тайфунът Усаги връхлетя града.

Драстичните загуби на Wall Street в петъчната сесия се отразиха негативно на някои акции. Поевтиняването на книжата на HSBC Holdings с 2,3% бе причината Hang Seng Index да остане на червена територия.

Акциите на Standard Chartered се сринаха с 2,9%. Поевтиняването на фючърсите върху злато понижиха акциите на Zijin Mining Group с 4 на сто.

Оптимистичните данни от Китай повлияха на книжата на Hengan International Group и China Mengniu Dairy, които поскъпнаха с 3% всяка, както и на Want Want China Holdings, които отчитат ръст от 1,2%.

Предварителните данни на индекса PMI, изготвян от HSBC и Markit, за производството в Китай показват увеличение до 51,2 в сравнение с 50,1 през август. С това производствената активност в страната отчете 6-месечен връх.

Подобрението на индекса и добрите данни за напредъка на икономиката от последните седмици сигнализират, че най-голямата икономика в Азия се възстановява, като това се отразява положително на азиатските пазари. Този месец Hang Seng China Enterprises Index е нагоре с 9,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още