IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Китай губи чара си

Недалновидната демографска и социална политика гони мигрантите от градовете обратно към селата

08:24 | 25.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йентиен се опитва да задържи мигрантите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йентиен се опитва да задържи мигрантите. Снимка: Ройтерс

Чуждестранните инвестиции наводниха Китай. Страната стана производствен център за целия свят. През 80-те, 90-те и 2000-те години средностатистически икономическият растеж бе в размер на десет процента според данните на статистическата служба.

Но тези сили очевидно днес вече не насърчават вече китайската икономика. Има все по-малко евтина работна ръка, които да пазят Китай от конкурентите. Инвестиции, например в нови машини, вече не водят до такъв голям растеж, както преди.

Тази промяна има много общо и с демографията. Населението в трудоспособна възраст се сви през 2012 г. и приключи тенденцията на растеж от последните три десетилетия, отчасти поради политиката за едно дете, която намалява раждаемостта. Между 2010 г. и 2030 г., работната сила в Китай се очаква да намалее със 67 милиона души, показва доклад на Организацията на обединените нации. Това са повече хора, отколкото в момента живеят във Франция.

Откакто има по-малко работници, заплатите скочиха. Заплащането на работници във фабриките се е увеличило през последните три години с двуцифрен процент, показват официални данни. Много фабрики именно заради това се преместиха в Бангладеш или Виетнам, където работната ръка е по-евтина сега.

Китайският експортен ръст също се сви – от 30 на сто годишно в периода между 2003 г. и 2007 г. до 9,2% през първите осем месеца на 2013 г., съобщават митническите органи на страната.

Това натрупване на проблемите първоначално бе трудно разпознаваеми. След световната финансова криза тя бе скрита от това, че Китай изпомпваше заеми от милиарди долари в икономиката. По този начин масивни проекти за строеж в железопътния, автомобилния транспорти и инфраструктурата биха могли да подпомагат растежа.

Напоследък може да се видят и признаци на укрепване, отчасти защото нова част от евтините пари подкрепиха през тази година промишленото производство и други ключови показатели. Но едва ли някой вярва, че китайската икономика ще достигне отново предишния си темп на растеж. Мнозина очакват, че без сериозни реформи ще бъде доста трудно да се запази сегашната скорост на растеж. Също така и увеличаващото се натоварване на дълга противодейства на растежа.

Ето защо едно събрание на елита на Комунистическата партия на Китай през ноември следва според правителството да роди идеи за това как икономиката може да бъде насочена към по-устойчив път на растеж.

Срещата на върха през ноември, която се провежда на всеки пет години, има голямо историческо значение. По време на същото събитие през 1978 г. Дън Сяопин надделя над кронпринца на Мао Хуа Фуофън и помогна за това Китай да се отвори към реформи. Дън наложи пазарно ориентираната политика и по-късно заяви, че „някои хора трябва първо да забогатеят", за да може след това Китай да преуспее.

През 2013 г. се очаква генералният секретар на партията Си Дзинпин да вкара матираната икономика отново по пътя на растежа.

Последна актуализация: 04:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
creepazoid
преди 10 години
Комунистите са готови да прекратят експеримента по всяко време. Целта им винаги и навсякъде е тотал*ен контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още