IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Китай губи чара си

Недалновидната демографска и социална политика гони мигрантите от градовете обратно към селата

08:24 | 25.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йентиен се опитва да задържи мигрантите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йентиен се опитва да задържи мигрантите. Снимка: Ройтерс

До не много отдавна град Йентиен в югоизточната част на Китай бе символ на огромния износен бум. Днес той е пример за това колко много Китай трябва да се тревожи за своя растеж.

Ниските заплати, лесният достъп до пазарите в чужбина и хитрите предприемачи помогнаха за това Йентиен през 90-те години да се трансформира от затънтено земеделско селце в индустриален център с близо 150 000 жители. През 1998 г. над 400 чуждестранни компании се бяха заселили тук - за потребителска електроника, играчки и часовници. Появиха се и големи лъскави хотели и голф игрища – за забавление на босовете на фабрики от Япония и Хонконг, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Днес в Йентиен има само 150 чуждестранни компании. Повишаващите се цени на труда, недостигът на земя и тенденцията към намаляване на търсенето от страна на Запада принуди някои компании да се откажат. Други са се преместили към по-евтини места. Броят на работниците мигранти, които някога се стекоха към Йентиен, се сви почти наполовина.

В тази несигурна ситуация политиката търси нови източници на приходи, включително рискови инвестиции в недвижими имоти. „Секторът на износа не разполага с дългосрочно бъдеще", казва Дън Дзърън, новият секретар на Комунистическата партия. За него се твърди, че има роднинска връзка с покойния Дън Сяопин, политикът, който отвори китайската икономика след години на изолация.

Проблемите в Йентиен илюстрират предизвикателствата, преди които Китай е изправен днес. Според Националното бюро по статистика икономическият растеж е паднал до 7,5% през второто тримесечие. За сравнение - през второто тримесечие на 2007 г. растежът е достигнал своя пик от цели 14,8%.

В продължение на десетилетия най-многолюдната страна в света се осланяше на една проста формула за генериране на растеж: Китай комбинираше големи количества евтина работна ръка с масивни инвестиции в нови заводи и инфраструктура, за да разгърне икономическата сила, която обаче бе пропиляна в годините при управлението на Мао Дзедун.

Последна актуализация: 04:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
creepazoid
преди 10 години
Комунистите са готови да прекратят експеримента по всяко време. Целта им винаги и навсякъде е тотал*ен контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още