IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея вероятно е включила ядрения реактор в Йонбьон

Сателитна снимка показва бяла пара близо до помещението, в което се намират парните двигатели и електрогенераторите на реактора

14:56 | 12.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Комплексът в Йонбьон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Комплексът в Йонбьон. Снимка: Архив Ройтерс

Сателитно изображение предполага, че Северна Корея е пуснала отново в действие изследователски реактор в ядрения комплекс „Йонбьон“, който е в състояние да произвежда плутоний за атомни бомби, съобщиха от Американско-южнокорейския институт към Школата за съвременни международни изследвания „Джон Хопкинс“, цитирани от Ройтерс.

От института посочват, че сателитна снимка от 31 август показва бяла пара, издигаща се от сграда близо до помещението, в което се намират парните двигатели и електрогенераторите на реактора, произвеждащ плутоний. „Бялото оцветяване и обемите съответстват на парата, която се изпуска, когато произвеждащата електричество система е пред включване, което показва, че реакторът или работи, или е пред пускане в действие“, подчертаха от базираната във Вашингтон организация.

Реакторът може да произведе 6 килограма плутоний годишно, се добавя в документа.

От Международната агенция по енергетика не коментираха веднага появилата се информация, а говорител на Бюрото по въпросите на Източна Азия и тихоокеанския регион към американското министерство на външните работи направи същото, макар да отбеляза, че ядрената програма на Пхенян „остава предмет на сериозни притеснения“.

Той повтори отдавнашния призив на САЩ към Северна Корея да се придържа към споразумението за помощ срещу разоръжаване от 2005 г., което е подписано от нея, съседите ѝ и САЩ и според което тя получава икономическа и енергийна помощ срещу задължението да прекрати ядрената си програма. От 2006 г. досега обаче Пхенян е провел 3 ядрени опита.

„Признавайки, че все още не сме напълно сигурни, това е много разочароващо, но изобщо не и неочаквано“, заяви Джеймс Актън, анализатор за Програмата за ядрена политика в базираната във Вашингтон Фондация за международен мир „Карнеги“. „Не е неочаквано, тъй като можехме да видим от месеци чрез сателитни изображения, че Северна Корея работи по ремонта на 5-мегаватовия електрически реактор“, обясни той.

През април Пхенян обяви, че ще поднови дейността на стария ядрен реактор в Йонбьон, но подчерта, че ще се опита да постигне само ограничена мощност. Тогава ядрени експерти прогнозираха, че вероятно ще е нужна половин година, за да бъде пуснат атомния реактор, ако при поддръжката му не са причинени значителни повреди.

Реакторът в Йонбьон не работи от години. През 2008 г. Северна Корея дори разруши охлаждащата му кула като стъпка за повишаване на доверието в 6-странните преговори.

„Пускането му отново е пореден шамар в лицето на международната общност, който показва, че Северна Корея няма каквото и да било намерение да се отказва от ядрените си оръжия“, смята Актън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Или просто американерите вместо реални снимки са си пуснали да гледат някой от техните brainwashing апокалиптични екшъни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Чърчил
преди 10 години
евала на корейците. Може и да са запалили огън само да стреснат хамериканските сателити :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още