IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимистичните икономически новини подпомогнаха пазарите в Китай и Япония

Добрите данни за Китай стимулираха и търговията на борсата в Сидни

14:46 | 09.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимистичните икономически новини подпомогнаха пазарите в Китай и Япония

Китайските фондови пазари постигнаха значителни повишения в понеделник. Ръстовете бяха породени от последните новини от втората по сила икономика в света, които засилиха оптимистичните нагласи за стабилизация. Чувствително покачване бе отчетено и при японските борси, които бяха стимулирани от спечелването на домакинството на Олимпийските игри през 2020 г

По-рано през деня стана ясно, че износът на Китай е нараснал повече от очакваното през август, а инфлацията е била под дългосрочната цел на централното правителство от 3,5%. Експортът е записал ръст от 7,2% на годишна база, според данните на митниците. Консенсусната прогноза на анкетираните от информационната агенция икономисти беше за повишение от 5,5%.

Инфлацията през същия месец е била 2,6%, показват данните на националното статистическо бюро. Това оставя вратичка за допълнителни стимули за икономиката, ако е необходимо.

Индексът на производствените цени пък се е понижил с 1,6% на годишна база, след като през юли се понижи с 2,3%.

Същевременно вносът в Китай е нараснал по-малко от очакваното – със 7% на годишна база при очаквано повишение от 11,3%. Така търговският излишък на страната се е разширил до 28,61 млрд. долара през август, а за първите осем месеца на годината достига 154,2 млрд. долара – около 28% над миналогодишното ниво за същия период.

Добрите данни тласнаха китайския бенчмарк Shanghai Composite към растеж от 3,4%. В Хонконг пък Hang Seng се повиши с 0,6%.

Китайските данни спомогнаха австралийския долар да поскъпне до 0,9218 американски долара в началото на сесията в сравнение с 0,9185 късно в петък в Ню Йорк.

Търговията с акциите на китайския петролен гигант PetroChina Co бе спряна в Хонконг. Дружеството е обект на разследване заради предполагаеми измами на висши ръководни кадри.

Силни печалби постигнаха и пазарите в Япония. Публикуваните по-рано в понеделник данни показаха, че японската икономика е нараснала много по-бързо от първоначалните оценки през второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт в педиода април-юни е скочил с ревизираните 3,8% на годишна база в сравнение с оценката от миналия месец от 2,6 на сто.

Инвеститорите бяха обнадеждени и от новината, че Токио ще бъде домакин на Летните олимпийски игри през 2020 г. Решение, от което се е възползва Nikkei Stock Average, нараствайки с 2,5%.

Добри резултати постигнаха компаниите от сектора на строителството и недвижимите имоти. Капитализацията на Kajima Corp скочи с 9,7%, докато Mitsui Fudosan Co добави 6,4%.

В подкрепа на японските акции бе и отслабването на йената спрямо долара. Японските пари достигнаха ниво от 99,56 йени за долар в сравнение с 99,10 късно в петък в Ню Йорк.

Австралийският S&P ASX 200 добави 0,7%, след като проведените през уикенда парламентарни избори доведоха на власт в страната първото консервативно правителство в последните шест години. Резултатът сложи край на периода на политическа несигурност, започнал в края на предишната година.

Политическият резултат стимулира акциите на някои от компаниите и добивния сектор, след като новите управляващите обещаха да премахнат данъците върху въглеродните емисии. Книжата на BHP Billiton поскъпнаха с 1,4%, докато Rio Tinto добави 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още