IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бежовата книжа на Фед даде тласък и на азиатските борси

Оптимистичните нагласи за щатската икономика придадоха увереност на пазарните участници

13:27 | 05.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бежовата книжа на Фед даде тласък и на азиатските борси

Водещите капиталови пазари на азиатския континент приключиха сесията във четвъртък с повишения, подкрепени от доброто представяне на Wall Street и оптимистичния поглед на Федералния резерв върху щатската икономика.

Данните от публикуваната в късните часове в сряда "Бежова книга" на Фед показаха, че икономиката на САЩ е нараснала със "слаб, но умерен" темп през юли и август. Докладът даде тласък на търговията на Wall Street, като изведе и трите основни борсови индекса S&P 500, NASDAQ Composite и Dow Jones Industrial Average излязоха на зелена територия.

В Хонконг Hang Seng се повиши с 1,2%, затвърждавайки силното представяне от последните дни на листнатите в административния център китайски дружества. Бенчмаркът Hang Seng China Enterprises също отбеляза ръст – с 1%, с което общото му покачване през тази седмица достигна 5,2 на сто.

Южнокорейският Kospi приключи сесията с покачване от 1%, докато в Сингапур Straits Time спечели 0,8%.

Колебливо представяне в навечерието на федералните избори в страната отчете индексът S&P/ASX 200, който отстъпи с 0,4 на сто.

Относително стабилното представяне на йената спрямо долара остави без чувствително изменение основния борсов индикатор в страната Nikkei, който отчете минимален ръст от 0,08 на сто. Японските пари достигнаха ниво от 99,70 йени за долар в късната търговия в Азия в сравнение с 99,75 йени в сряда вечер в Ню Йорк.

По-рано през деня Японската централна банка (ЯЦБ) запази текущия курс на монетарната си политика, оставяйки без изменение основната си лихва на ниво от 0,1%. Централните банкери също така декларираха, че третата по големина икономика в света се възстановява умерено.

Както и повечето експерти очакваха, банкерите гласуваха единодушно в полза на увеличаването на паричната база (паричните средства и депозити в централната банка) с годишен темп от 60 трлн. йени до 70 трлн. йени.

"Основните ни очакванията са, че ЯЦБ ще разхлаби монетарните си стимули отново около времето на първото увеличение на данъка върху продажбите догодина. Съществуват рискове покрай ситуацията в Близкия Изток и отвъдморските икономики, но ако банкерите предприемат такъв ход, той ще бъде провокиран от вътрешни причини", посочи старши стратегът в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Шуджи Тоноучи.

Въпреки че основният борсов индекс в страната отчете минимално покачване, пазарните капитализации на част от японските автомобилни производители успяха да постигнат печалби. Акциите на Honda Motor Cо и Toyota Motor Corp поскъпнаха съответно с 2,3% и 0,3 на сто, стимулирани от положителните данни за продажбите в САЩ през август.

В Китай Shanghai Composite отстъпи с 0,2%. Въпреки понижението пазарната оценка на Shanghai International Port Co нарасна с над 10 на сто, като по този начин общият ръст на компанията през последните девет сесии достигна 95%. Книжата на Shanghai Jinqiao Export Processing Zone пък поевтиняха с 1,4 на сто, след като отчетоха 70-процентов ръст през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още