IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари се отърсиха от негативизма

Ръстът на цената на петрола даде тласък на енергийните компании от региона

12:27 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските пазари се отърсиха от негативизма

Повечето капиталови пазари на азиатския континент се върнаха към печалби по време на търговия в четвъртък въпреки продължаващата несигурност около ситуацията в Близкия Изток.

Японският бенчмарк Nikkei Stock Average спечели 0,9% след трите поредни сесии на спадове. В Хонконг Hang Seng се повиши също с 0,9% , докато южнокорейският Kospi добави 1,2 на сто.

Периферните борси в региона, които претърпяха чувствителни понижения в последните дни, също намериха вярната посока. В Индонезия JSX Composite нарасна с 1,5 на сто, докато филипинският PSEi се изкачи с 3,6% .

Минимален ръст от 0,1 на сто постигна и австралийският S&P/ASX 200, докато в Китай Shanghai Composite загуби 0,2 на сто, съобщава MarketWatch.

Представянето на азиатските борси в четвъртък дойде на фона на последните сътресения на международните пазари, особено в развиващите се страни. Геополитическите притеснения, свързани с потенциалния военен конфликт в Близкия Изток, бяха подкрепени и от несигурността около перспективите пред програмата за изкупуване на активи от Федералния резерв на САЩ.

Американските акции нараснаха в сряда за първи път тази седмица, водени от поскъпването при енергийните производители. Компаниите от сектора се възползваха от ръста на цената на петрола над 110 долара за барел – ниво, достигнато за първи път в последните повече от две години.

Азиатските производители на енергия продължиха тренда на колеги си отвъд Океана на фона на ралито на стойността на „черното злато“.

Книжата на Inpex Corp скочиха с 5,2%, а Japan Petroleum Exploration Co добави 4,7% в Токио. В Сидни пък капитализацията на Oil Search Ltd нарасна с 1,4 на сто.

В Хонконг акциите на Cnooc Ltd загубиха 0,3 на сто, докато PetroChina Co добави 1,8 на сто. Книжата на Kunlun Energy Co пък скочиха с 2,6%, за да възстановят част от отчетеното в сряда понижение от над 3 на сто.

Сред компонентите на Hang Seng, които спомогнаха най-чувствително за покачването в четвъртък, бяха Agricultural Bank of China Ltd и China Minsheng Banking Corp, които добавиха съответно 2,1 на сто и 2,2%.

Застрахователният гигант China Life Insurance Co загуби 0,2%, въпреки че компанията отчете ръст от 68% в шестмесечните си нетни печалби. Листналите в Шанхай акции на AgBank, China Minsheng и China Life pyk поскъпнаха съответно с 0,4%, 0,2% и 0,2 на сто.

Междувременно поевтиняването на йената спрямо щатския долар подобри позициите на част от японските компании, фокусирани върху търговията на международните пазари. Книжата на Kawasaki Kisen Kaisha Ltd добавиха 3,7%, докато при Showa Denko KK ръстът бе с 1,6 на сто.

Въпреки спада на йената пазарната капитализация на Panasonic Corp отстъпи с 2% след публикуваната във вестник Nikkei информация, че компанията планира напускане на пазара на потребителски смартфони.

В Сидни книжата на Kingsgate Consolidated Ltd поевтиняха с впечатляващите 22,6%, след като златодобивната компания публикува неочаквана нетна загуба за фискалната 2013 г. и обяви, че няма да изплати дивиденти на акционерите си.

Акциите на Westfield Group пък загубиха 0,7%, след като австралийският оператор на молове обяви 36-процентов спад на печалбите си за първото полугодие.

В посока нагоре се движеше търговията с акциите на Qantas Airways Ltd, които поскъпнаха с 13,8%. Авиокомпанията се върна в печелившия коловоз през първото шестмесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още