IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Речта на Джон Кери изпрати азиатските пазари на червена територия

Най-тежки загуби понесоха периферните пазари в региона на фона на притесненията за възможно изтегляне на капитали от развиващите се икономики

12:55 | 27.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Речта на Джон Кери изпрати азиатските пазари на червена територия

Водещите фондови пазари в Азия отстъпиха във вторник. Спадовете бяха породени основно от засилващото се напрежение в Сирия, както и втвърдяването на позицията на САЩ по отношение на конфликта в Близкия Изток.

Японският индекс Nikkei Stock Average отстъпи с 0,7%, а в Хонконг Hang Seng се смъкна с 0,6%. Австралийският S&P/ASX 200 спечели 0,1%, докато в Южна Корея Kospi отчете минимално понижение от 0,1 на сто, съобщава MarketWatch.

Най-тежки загуби понесоха периферните пазари в региона на фона на притесненията за възможно изтегляне на капитали от развиващите се икономики. Водещият филипински бенчмарк PSEi приключи сесията с отстъпление от близо 4 на сто. В Индонезия JSX изгуби 3,8%, докато тайландският SET спадна с 1,7 на сто.

Пониженията в Азия дойдоха, след като Wall Street затвори първата си сесия за седмицата в понеделник също на червена територия. Щатските борси отстъпиха, след като държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон ще търси отговорност от правителството на Сирия за използването на химическо оръжие срещу цивилни граждани. Той определи действията на Дамаск като "непростими".

Сред значимите губещи компании от Югоизточния азиатски регион бяха Ayala Land Inc и Globe Telecom Inc, които изгубиха съответно 6,7% и 5,4% в на борсата в Манила. Книжата на PT Telekomunikasi Indonesia поевтиняха с 5,2%, докато PT Charoen Pokphand Indonesia потъна с 5,1% в Джакарта.

В Банкок капитализацията на Total Access Communication Public Co пропадна с 4,3 на сто, докато Airports of Thailand Public Co изгуби 3,7%.

Пазарите в Югоизточна Азия, които бяха сред най-добре развиващите се на континента през последните няколко години, регистрираха чувствителни понижения в последните седмици. Основната причина са назряващите опасения сред пазарните участници, че щатският Федерален резерв ще прекрати по-рано от очакваното програмата си за количествени улеснения. Ограничаването на финансовите потоци пък от своя страна има тенденцията да засяга първоначално именно бързо развиващите се икономики, каквито са тези в Югоизточната част на азиатския континент.

Междувременно китайският бенчмарк Shanghai Composite нарасна с 0,3%, удължавайки постигната печалба от 1,9 на сто в понеделник. Ръстът дойде, след като официалните правителствени данни показаха ново покачване на печалбите на китайските промишлени компании през юли.

Нетните печалби на предприятията, наблюдавани от националната статистика, са нараснали с 12% на годишна база, като най-съществен принос за този ръст имат електрическите и телекомуникационните компании, както и производителите на автомобили.

"Това е още един индикатор, който ни помага да обрисуваме по-позитивна картина за перспективите пред растежа в краткосрочен план“, коментира Чан Дзиен, икономист за Китай в Barclays в Хонконг. Според нея китайската икономика ще нарасне със 7,6% през тази година – съвсем леко повишение спрямо миналогодишния ръст от 7,5 на сто.

След публикуването на данните акциите на Dongfeng Automobile Co поскъпнаха с 0,7%, докато China Shipping Container Lines Co добави 1,5% в Шанхай.

Междувременно в Токио пазарните капитализации на няколко от местните компании със силно международно присъствие отстъпиха, след като американският долар спадна под 98 йени за брой.

Акциите на Isuzu Motors Ltd изгубиха 2%. Книжата на Toyota Motor Corp се смъкнаха с 0,8 на сто, докато Hitachi Construction Machinery Co загуби 2,1%.

Пазарните оценки на енергийните компании от региона също попаднаха под натиск, след като цената на петрола отстъпи с повече от половин процент на международните пазари в понеделник.

Книжата на Inpex Corp спаднаха с 1,6% в Токио, Santos Ltd изгуби 0,2% в Сидни, докато в Хонконг Cnooc Ltd отстъпи с 1,2 на сто.

Същевременно търговията с компонентите на Hang Seng PetroChina Co и Kunlun Energy Co бе спряна по настояване на двете компании.

Сред големите губещи в Австралия беше Billabong International Ltd, чиито акции поевтиняха с 5,1%. Компанията за производство на спортна екипировка публикува по-голяма от очакваното годишна загуба от 860 млн. австралийски долара (776 млн. щатски долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още