IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повечето азиатски пазари приключиха сесията с повишения

Японският индекс Nikkei нарасна с 2,2%, след като поевтиняването на йената спрямо долара подобрява позициите на местните износители

12:58 | 23.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Повечето азиатски пазари приключиха сесията с повишения

Фондовите борси в Япония постигнаха най-силен ръст сред пазарите в региона, след като Wall Street отчете позитивна сесия в четвъртък, а йената поевтинява в основните кръстосани курсове.

Японският индекс Nikkei добави 2,2%. Поскъпването на щатския долар спрямо йената подобри позициите на експортно ориентираните японски компании, правейки продуктите им по-конкурентни на външните пазари.

Растеж отчетоха също основните борсови индикатори в Австралия, Тайван и Южна Корея. Индексът S&P/ASX 200 спечели 0,9% в Сидни, в Тайпей Taiex нарасна с 0,8 на сто, докато на борсата в Сеул Kospi добави 1,1%.

Различна бе картината в Хонконг и Китай, където Hang Seng и Shanghai Composite отстъпиха съответно с 0,2% и 0,5 на сто.

Покачванията в петъчната сесия в Азия последваха продължаващата несигурност около бъдещето на програмата за изкупуване на облигации от Федералния резерв. Опасенията на експертите са насочени към перспективата, че ограничаването на стимулите от американската централна банка ще провокира отлив на капитали от развиващите се азиатско-тихоокеански икономики.

Икономистът от ING Financial Markets Тим ​​Кондън заяви, че ограничаването на 85-милиардната месечна програма за изкупуване на облигации може да доведе до бърза преоценка на американските ДЦК, покачвайки доходността по 10-годишните облигации с около 1,50 процентни пункта в следващите около две тримесечия.

Петъчните ръстове помогнаха на Nikkei и S&P/ASX 200 да покрият натрупаните по-рано през седмицата загуби. Shanghai Composite, Hang Seng и Kospi обаче не можаха да компенсират пониженията, отчитайки в крайна сметка отстъпления в диапазона 0,5-2,9%.

Покачването на Nikkei в последния ден от седмицата бе стимулирано от японски компании от различни сектори. Kawasaki Heavy Industries Ltd добави 4,9%, докато акциите на Kobe Steel Ltd поскъпнаха с 4,6%. При Toshiba Corp повишението бе с 4,2%, а Nissan Motor Corp завърши с ръст от 3,4 на сто. Книжата на Sumitomo Mitsui Financial Group Inc също поскъпнаха - с 2,7%.

Междувременно китайските акции изгубиха позиции на фона на притесненията за затягане на ликвидността. Капитализацията на China Merchants Bank Co загуби 3,2% в Шанхай и 1,1% в Хонконг с оглед на плановете на компанията да емитира акции с цел набиране на допълнителни капитали в размер на 34,9 млрд. юана (5,7 млрд. долара).

Други от средно големите банки в страната също отчетоха спадове на пазарните си капитализации. В Шанхай Industrial Bank Co се смъкна с 2%, а при China Minsheng Banking Corp поевтиняването бе с 1,5%. Ping An Bank Corp от своя страна изгуби 3% в Шънджън.

На борсата в Хонконг Kunlun Energy Co добави 3,2%, след като компанията отчете ръст от 5% на печалбите си за първото полугодие. Henderson Land Development Co от своя страна напредна с 2,6% въпреки лекия спад в печалбата за периода януари-юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още