IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари не намериха единна посока след данните за Китай

Филипинският индекс PSEi отстъпи с 6% с оглед на опасенията за евентуално изтегляне на капитали от развиващите се пазари

13:03 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските пазари не намериха единна посока след данните за Китай

Разносопочни движения oтчетоха водещите капиталови пазари в Азия в сесията в четвъртък. Пазарните участници останаха колебливи след публикуването на протокола от последното заседание на щатския Федерален резерв, който не даде ясни сигнали за бъдещето на количествените улеснения. Нотка на оптимизъм обаче добавиха данните за производствената активност в най-голямата икономика в региона – Китай.

В Хонконг индексът Hang Seng се отърси от ранните загуби, за да затвори сесията на ниво от 21 895,40, или дневен ръст от 0,36%. Китайският бенчмарк Shanghai Composite обаче отстъпи, понижавайки се с 0,28 на сто до 2 067,12 пункта, съобщава MarketWatch.

По-рано през деня HSBC публикува данните си за производствената активност в Китай през август. PMI индексът на втората по големина икономика в света се покачва до 4-месечен максимум от 50,1 пункта спрямо 47,7-те пункта, отчетени през юли. Преминаването на границата от 50 пункта означава, че секторът се е върнал към растеж.

“Ръстът на китайското производство започва да се стабилизира заради скромното подобрение при новия бизнес и икономиката. Това се дължи на мерките на фина настройка на икономиката и възстановяването на дейностите на дружествата, въпреки продължаващата външна слабост”, коментира Хунбин Сю, главен икономист в HSBC за Азия.

В четвъртък Deutsche Bank повиши прогнозата си за китайския икономически растеж през втората половина на 2013 г. до 7,7% спрямо по-ранните очаквания за покачване от 7,6%.

Доброто представяне на Hang Seng бе стимулирано от листнатите в Хонконг китайски банки. Книжата на Bank of China Ltd поскъпнаха с 1,8 на сто, докато капитализацията на China Construction Bank Corp скочи с 2,5%.

Други от ключовите регионални пазари възстановиха част от загубите си след публикуването на икономическите данни за Китай, макар и затваряйки все пак на червена територия. Японският Nikkei изгуби 0,44% до 13 365,17 пункта, докато южнокорейският Kospi спадна с 0,98 на сто до 1 849,12 пункта. В Австралия пък S&P/ASX 200 затвори с отстъпление от 0,48% до 5 075,70 пункта.

Филипинският индекс PSEi изгуби 5,98% до 6 136,73 пункта на фона на опасенията, че намаляването на паричните стимули от страна на Фед може да предизвика отлив на капитали от развиващите се пазари.

Акциите на Alliance Global Group Inc на борсата в Манила поевтиняха с 9,4%, докато Ayala Land Inc изгуби 8,2 на сто. При Cebu Air Inc спадът достигна 16,7%.

В Мумбай бенчмаркът S&P BSE Sensex добави 1,9% до 18 245,96 пункта, възвръщайки малка част от натрупаните по-рано през месеца загуби. От началото на август индийският индекс губи повече от 6 на сто от стойността си.

Междувременно индийската рупия падна до ново рекордно дъно спрямо американските пари след публикуването на протокола от последното заседание на Фед. По-рано през деня един долар нарасна до рекордните 65,548 индийски рупии, за да се закрепи впоследствие на ниво от 65,01.

Поевтиняването на индийските пари стимулира местните експортно ориентирани компании. Книжата на Hindalco Industries Ltd поскъпнаха с над 9 на сто, докато Sterlite Industries India Ltd добави 10,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още