IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Периферните пазари изпратиха търговията в Азия на червена територия

Най-сериозно понижение претърпя индонезийският индекс JSX, които отстъпи с 5,6%

13:44 | 19.08.13 г.
Периферните пазари изпратиха търговията в Азия на червена територия

Водещите фондови борси в Азия приключиха първата си сесия за седмицата с леки изменения. Въпреки това някои от по-малки капиталови пазари, като Тайланд, Индонезия и Индия, отбелязаха чувствителни спадове.

Представянето в Азия дойде, след като американските акции приключиха с понижения в петък. Индексът на сините чипове Dow Jones записа най-лошото си седмично представяне от началото на годината. В същото време доходността по 10-годишните щатски облигации нарасна, достигайки най-високото си ниво за последните две години на фона на опасенията за бъдещето на монетарните стимули от страна на Фед.

Тайландският бенчмарк SET отстъпи с 3,3% след слабо представяне в следобедната търговия в Банкок. Спадът дойде след информацията, че местната икономика е постигнала по-слабо от очакваното разширение през второто тримесечие от 2,8% на годишна база.

Акциите на Siam Commercial Bank Co Public изгубиха 4%. Капитализацията на телекомуникационната компания Total Access Communication Public Co отстъпи с 2,6 на сто, докато книжата на лидера на пазара на имоти в страната Central Pattana Public Co се смъкнаха с 4,4%, съобщава MarketWatch.

В Индия индексът BSE Sensex спадна с 1,7% след постигнатия ръст от 4% в петък, докато индонезийският JSX потъна с 5,6%.

Акциите на Sun Pharmaceutical Industries Ltd изгубиха 4%, докато Bharti Airtel Ltd се смъкна с 6,3% в Мумбай. В Джакарта пък конгломератът PT Astra International потъна с 5,6%, а PT Bank Rakyat изгуби 7,8%.

Австралийският S&P/ASX 200 приключи с незначителен спад, докато в Южна Корея Kоspi изгуби минималните 0,1 на сто. В Тайван Taiex бе надолу – с 0,3%, а xонконгският Hang Seng спадна с 0,2%.

Хонконгските строителните компании пострадаха от слабите сигнали от САЩ. Книжата на Sun Hung Kai Properties Ltd отстъпиха с 0,9%, докато Sino Land Co загуби 1,3%.

Някои от китайските фирми също изгубиха част от пазарните си капитализации въпреки данните, показващи подобрение на цените на китайските имоти през изминалия месец. Цени на нови жилища са се увеличили в 62 от 70-те големи и средни китайски градове през юли спрямо нивата през юни, според представените в неделя данни на Националното статистическо бюро.

Книжата на Gemdale Corp изгубиха 3,1% в Шанхай, а пазарната оценка на China Overseas Land & Investment Ltd се смъкна с 2,2% при търговията в Хонконг.

В Токио акциите на някои от водещите компании износители отстъпиха въпреки спада на йената. Японската валута отстъпи в основните кръстосани курсове след информацията, че търговският дефицит на страната се е увеличил с 562% на месечна база през юли.

Книжата на Suzuki Motor Corp спаднаха 1%, докато JFE Holdings Inc отстъпи с 0,7%.

В положителна посока се движеше търговията с акциите на Kawasaki Heavy Industries Ltd, които нараснаха с 2,2%, след като вестник Nikkei съобщи, че компанията ще обедини усилията си с Rolls-Royce Holdings PLC в разработването на нов двигател за въздухоплавателно средство с по-нисък разход на гориво.

Значителни понижения на борсата в Сидни претърпяха книжата на Commonwealth Bank of Australia и Telstra Corp. Капитализацията на банковата институция се смъкна с 2,9 на сто, докато телекомуникационната компания изгуби 3,7%.

Акциите на BlueScope Steel Ltd пък потънаха с 14,1%, след като компанията обяви, че не очаква подобрения на финансовите си резултати за първото полугодие на 2014 г. спрямо втората половина на 2013 г. Очакванията са годишната загуба на BlueScope да достигне 84,1 млн. австралийски долара (77,3 млн. щатски долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още