IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заетостта - най-големият проблем за сингапурската икономика

През последното десетилетие недостигът на кадри в азиатската страна непрекъснато се задълбочава

14:03 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сингапурският премиер&nbsp;Ли Сян Лун се надява, че мащабните реформи на трудовия пазар ще дадат желания резултат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сингапурският премиер Ли Сян Лун се надява, че мащабните реформи на трудовия пазар ще дадат желания резултат. Снимка: Ройтерс

Тони Казънс е отделил повече от 100 000 сингапурски долара (близо 79 000 щатски долара) в търсене на сервитьори и камериерки за двете най-популярни хотелски вериги в страната - Ramada и Days Hotels. Месеци след като хотелите на двете компании отвориха врати обаче близо 100 души персонал продължават да не достигат.

Тежкото положение на Казънс очертава новата реалност за една икономика, която вероятно ще достигне най-големия скок на заетостта в десетилетието до 2014 г. сред 33-те най-развити икономики, според статистика на агенция Bloomberg. По данни на Bank of America Corp годишният растеж на работни места в Сингапур може да бъде намален наполовина в следващите години спрямо пика, отчетен през 2007 г., след като властите решиха да затегнат режима за одобрение на чуждестранни работници.

В последното десетилетие недостигът на кадри непрекъснато се влошава. Това принуди министър-председателят Ли Сян Лун да започне мащабна 4-годишна кампания, която има за цел да се намали зависимостта от чуждестранните работници, чието нарастващо присъствие избута нагоре цените на жилищата и предизвика враждебни реакции сред местното население. Първата вълна от мерки беше насочена към нискоквалифицираните чуждестранни работници.

Анализаторите от DBS Group Holdings, Mizuho Bank и Bank of America обаче се обединяват около тезата, че ако мерките не дадат бързо желаните резултати, то следващата стъпка ще засегне и средноквалифицираните емигранти. Около 58,4 на сто от населението на Сингапур ще бъде наето през 2014 г. в сравнение с 49,5-те процента през 2004 г. Ръстът е най-големият сред 33-те водещи световни пазари, посочва се в анализ на Bloomberg.

"Скокът на заетостта се дължи на факта, че правителството отвори широко границите и посрещна с огромно желание чуждестранните таланти", заяви икономистът в базираното в Сингапур звено на Credit Suisse Group AG Майкъл Уан. "Очаквам ръстът на заетостта да започне да се забавя през следващите няколко години, тъй като най-тежките мерки за затягане на контрола ще влязат в сила през 2014 и 2015 г.", допълни той.

"Сингапурската икономика вероятно ще добавя по около 100 000 работни места годишно през следващите няколко години, което е спад от рекордните 234 900 през 2007 г.", посочи от своя страна Чуа Хак Бин, икономист в Bank of America в Сингапур.

Правителствената статистиката показва увеличение от 10,1 процентни пункта на коефициента на заетост за общото население в периода 2004-2012 г. в сравнение ръста от 8,98 процентни пункта през 2004-2014 г., според прогнозите на МВФ.

Ръстът на работната сила в Сингапур ще се забавя в диапазона 1-2% на година до 2020 г. от средно 3,3% през последните три десетилетия, съобщиха от правителството през януари.

Малта бе класирана на второ място с увеличение от 5,58 процентни пункта на коефициента на заетост в 10-те години до 2014 г. Третото място в класацията се допълва от 5,24-те процентни пункта, отчетени в Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още