IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари последваха негативната посока на Wall Street

Nikkei отстъпи с над 2%, след като доларът падна под 98 йени

12:32 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските пазари последваха негативната посока на Wall Street

Повечето азиатски фондови пазари отстъпиха в четвъртък, последвайки слабата предходна сесия на Wall Street. Показателите възвърнаха обратно част от натрупаните в последните дни покачвания, пише MarketWatch.

Японският бенчмарк Nikkei се смъкна с 2,1%. В Тайван Taiex отстъпи с 0,8%, докато водещият китайски индекс Shanghai Composite загуби 0,9 на сто.

Австралийският показател S&P/ASX 200 се понижи минимално с 0,1%, докато в Хонконг Hang Seng приключи без изменение. Пазарите в Южна Корея останаха затворени поради национален празник.

Спадът на фондовите борси в Азия дойде, след като Dow Jones отстъпи с повече от 100 пункта в сряда за първи път в последните два месеца. Рязкият спад в акциите на технологичния компонент на Dow Cisco Corp бе една от основните предпоставки, които поставиха под натиск щатския индекс на сините чипове.

"Старата поговорка, че страхът продава не може да е вярна в момента. Слуховете за потенциална криза като тази от 1987 г. или задаващ се връх на пазарите в САЩ обаче се засилват с всеки изминал ден", заяви анализаторът в Rivkin Тим Радфорд.

Въпреки това, "докато големите инвеститори са уверени в американската икономика и капиталовия пазар в САЩ, не трябва да станем свидетели на големи разпродажби спрямо сегашните нива в краткосрочен план", добави още той.

Загубите в Токио бяха подпомогнати и от движенията на валутните пазари, където един долар падна под границата от 98 йени.

Книжата на Mitsubishi Motors Corp отстъпиха с 2,9%. Panasonic Corp загуби 3,2%, докато Fast Retailing Co пропадна с 3,3%. Капитализациите на Daiwa Securities Group Inc и Softbank Corp също се понижиха - съответно с 3,7% и 3,3 на сто.

Доверието в листнатите на борсата в Сидни добивни компании се покачи след скока на цената на златото с близо 1% в предходнат сесия. Акциите на Newcrest Mining Ltd натрупаха 1,3%, докато Kingsgate Consolidated Ltd напредна с 3,1 на сто.

Ценните книжа на AMP Ltd поскъпнаха с 3,5%, въпреки че печалбите на компанията за шестте месеца до юни отстъпиха с 9%. Резултатът все пак остана над предварителните прогнози.

В Хонконг акциите на производителя на персонални компютри Lenovo Group Ltd скочиха с 2,1% след 23-процентното увеличение на фискалните печалби за първото тримесечие. Логистичната фирма Li & Fung добави 11,6%, след като инвеститорите останаха обнадеждени от финансовите резултати на компанията, въпреки спада на шестмесечните печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още