IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кесон е отново под прожекторите

Днешният кръг от преговори се счита за решаващ за съдбата на съвместния индустриален парк

12:59 | 14.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Кесон е отново под прожекторите

Дветe държави на Корейския полуостров – Република Корея и Северна Корея (КНДР), започнаха днес седмия кръг от преговори за подновяване на сътрудничеството си в съвместната индустриална зона Кесон, която не функционира през последните четири месеца.

Шестте предишни кръга не дадоха никакви резултати, най-вече поради различията на двете страни за това кой е отговорен за преустановяването на работата в индустриалния парк, пише ИТАР–ТАСС.

Преговорите стартираха в 03:00 часа българско време днес. Според информация от южнокорейските власти Сеул няма да се задоволи с неясни гаранции и ще настоява "Северна Корея да изпълни обещанията си". Южната част на полуострова се стреми да напълно да елиминира възможността за едностранно прекратяване на отношенията от страна на Пхенян, както се случи в началото на април.

Северна Корея от своя страна отрече обвиненията и не се ангажира с предоставянето на такива гаранции. В същото време, според информации в южнокорейските медии, от Пхенян е изразено желание за продължаване на преговорите под предлог, че КНДР е готова да обсъжда "интернационализиране" на Кесон.

Индустриалният парк е работно място на 123 южнокорейски компании, произвеждащи разнообразни продукти, в това число дрехи, обувки и електроника. Комплексът – роден след историческата среща на върха на двете Кореи през 2000 г., е и единственият доскоро действащ пример за икономическото сътрудничество между Севера и Юга на полуострова.

Според данни на КНДР през април 53 000 севернокорейски работници са изгубили работата си поради "политически и военни провокации" от Сеул.

Днешният кръг от преговори, провеждан в южнокорейската столица, се счита за решаващ за съдбата на съвместното между двете части на полуострова предприятие.

Страните също така спорят по въпроса кога точно да се възобнови работата в комплекса. Според Сеул споразумението за защитни мерки трябва да бъде подкрепено от законодателни и административни промени в управлението на комплекса, които ще изискват допълнителни по-нататъшни преговори. Това от своя страна ще доведе до отлагане на повторното откриване на индустриалния парк.

От Пхенян пък настояват за незабавно възобновяване на работния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още