IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът се завърна на пазарите в Азия

Единствен Nikkei от ключовите регионални индекси приключи с отстъпление първата сесия за седмицата

13:18 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизмът се завърна на пазарите в Азия

Фондовите пазари в континентален Китай и Хонконг отбелязаха чувствителни подобрения в понеделник на фона на запазващите се надежди, че Пекин ще се намеси в подкрепа на икономиката, пише MarketWatch.

Бенчмаркът Shanghai Composite добави 2,4% - най-големият еднодневен ръст от повече от един месец насам. В Хонконг пък Hang Seng напредна с 2,1%, достигайки най-високата си стойност на затваряне от 4-ти юни.

"Споменът за неотдавнашната серия китайски икономически показатели от края на миналата седмица е все още пресен в съзнанието на инвеститорите, които сега се чувстват по-спокойни за перспективите пред растежа на втората по големина икономика в света", каза Тим Уотърър, старши трейдър в CMC Markets.

Публикуваните през миналата седмица данни показаха по-добри от очакваното външнотърговски показатели за Китай и разширяване на индустриалното производство.

В същото време хонконгският всекидневник South China Morning Post съобщи в понеделник, че Пекин "тихомълком предлага финансови стимули" на ключови провинции в подкрепа на местните икономики. Позовавайки се на неназовани правителствени източници, медията отбелязва, че докато политиците многократно отричат възможността за допълнителни стимули, те не изключват "неофициален икономически стимул", който да подпомогне ключовите местни икономики.

Китайските компании от строителния сектор регистрираха повишения. Акциите на Anhui Conch Cement Со скочиха с 4,6%, а Gemdale Ltd добави 4,4% в Шанхай.

В Хонконг капитализацията на Anhui Conch се разшири с 4%, докато Aluminum Corp of China Ltd и China Resources Land Ltd добавиха съответно 6% и 2,3 на сто.

Ръстове постигнаха и други от ключовите регионални показатели. В Австралия S&P/ASX 200 нарасна с 1,1 на сто, докато южнокорейският Kospi приключи сесията с ръст от 0,2 на сто.

На фона на тези покачвания в Япония Nikkei Stock Average приключи с отстъпление от 0,7 на сто. Спадът последва данните, показващи по-бавния от очакваното икономически растеж през периода април-юни.

Японското правителство обяви в понеделник, че икономиката е нараснала с 2,6 на сто на годишна база през миналото тримесечие. Разширяването маркира третото поредно тримесечие на растеж. Въпреки това резултатът остана с цял процентен пункт надолу спрямо прогнозата на анкетираните от Dow Jones Newswires експерти за покачване от 3,6%.

"Икономическите условия се оказаха по-малко благоприятни за планираното увеличаване на данъка върху потреблението", каза икономистът в Crédit Agricole Казухико Огата.

Японският парламент вече одобри повишаване на данъка върху потреблението на 8% през април 2014 г. и на 10% през октомври 2015 г. В момента налогът е в размер на 5%. Увеличението на данъка е насочено към повишаването на приходите на силно задлъжнялото японското правителство, като се очаква това да натежи върху икономическото възстановяване на страната.

Листнатите на борсата в Токио финансови компании изгубиха позиции. Книжата на Daiwa Securities Group Inc отстъпиха с 2,3%. При Nomura Holdings Inc спадът бе с 3,1 на сто, докато Mizuho Financial Group Inc се смъкна с 1,4%.

Акциите на Bridgestone поскъпнаха с 2,8%, след като производителят на автомобилни гуми повиши своята прогнозна печалба за фискалната година, приключваща през март догодина.

Капитализацията на Citizen Holdings Со скочи с 16,6%, стимулирана от силни резултати и повишените перспективи пред печалбите.

На борсата в Сидни австралийските добивни компании отчетоха солидни печалби в резултат на увеличението на цените на благородните метали в петък, стимулирано от последните икономически данни от Китай. Пазарната капитализация на BHP Billiton Ltd скочи с 2,4%, докато при Rio Tinto Ltd ръстът бе с 2,6%.

"С оглед на дебнещата на втори план несигурност около стимулите на щатския Федерален резерв, пазарите се борят да намерят посока", каза Тим Радфорд, анализатор в Rivkin Securities global. "Вземайки впредвид сравнително тихата откъм икономически новини предстояща седмица, можем да очакваме слаби промени при акциите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още