IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите данни дадоха тласък на пазарите в Китай

Единствено местният борсов индекс Shanghai Composite приключи с ръст седмицата на азиатските пазари

13:20 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическите данни дадоха тласък на пазарите в Китай

Китайските фондови борси отбелязаха ръстове в петък след оповестяването на поредната порция по-добри от очакваното данни за състоянието на втората по сила икономика в света.

Основният бенчмарк в страната Shanghai Composite се изкачи с 0,4 на сто, докато в Хонконг Hang Seng нарасна с 0,7%, съобщава MarketWatch.

Публикуваните в петък официални правителствени данни за инфлацията през юли показаха ръст на потребителските цени от 2,7%, какъвто бе и резултаът месец по-рано. Цените на производител от своя страна спаднаха с 2,3% след понижението от 2,7% през юни. Индустриалното производство пък се ускори с 9,7% на годишна база в сравнение с покачването от 8,9 на сто през юни.

"След всичките догатки на експертите през изминалия месец най-новата партида от китайски икономически данни остана леко над прогнозите на повечето анализатори", заяви Савант Себастиан, икономист в CommSec.

Междувременно в Япония Nikkei Stock Average се придвижи нагоре с 0,1% след силно волатилна търговска сесия. В Южна Корея Kospi изгуби 0,2 на сто, а в Австралия S&P/ASX 200 се смъкна също с 0,2%.

Повечето от големите регионални пазари приключиха седмицата с чувствителни понижения. Nikkei отстъпи с 5,9% след поскъпването на йената спрямо долара, което удари акциите на компаниите износители в страната. Австралийските и хонконгските пазари се понижиха в диапазона 1-2%. Единствено китайският Shanghai Composite наруши негативната тенденция, изкачвайки се с 1,1% на седмична база.

Акциите на добивните компании в Хонконг отбелязаха ръстове на фона на очакванията за покачване на цените на суровините след положителните данни от Китай. Книжата на China Coal Energy Co. поскъпнаха с 10,3 на сто, докато China Shenhua Energy Co. добави 6,1%.

В Шанхай пазарната капитализация на China Shenhua Energy Co. нарасна с 0,3%, а Datong Coal Industry Co. добави 1,4%.

Листнатите на борсата в Токио ценни книжа на Mitsubishi Material Corp. поскъпнаха с 9,6%, след като компанията публикува в четвъртък по-силен от очакваното финансов отчет за приключилото през юни тримесечие.

В посока нагоре се движеше и търговията с книжата на Softbank Corp. и Trend Micro Inc., които добавиха съответно 1,1% и 2,2 на сто, възстановявайки се от пониженията от последните дни.

В Сидни диверсифициранатa добивна компания BHP Billiton Ltd. спечели 1,8%, a конкурентът Rio Tinto Ltd. нарасна с 1,3%. Капитализацията на златодобивната Newcrest Mining Ltd. пък скочи с 2,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още