IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Shanghai Composite отстъпи въпреки добрите данни за китайската търговия

Японският Nikkei продължи потъването си след поскъпването на йената спрямо долара

13:15 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Shanghai Composite отстъпи въпреки добрите данни за китайската търговия

Фондовите пазари в Австралия и Хонконг отбелязаха ръстове в четвъртък, променяйки посоката си след негативните резултати в сряда. Индексите бяха подпомогнати от силните месечни данни за търговията на Китай, както и от няколко оптимистични корпоративни отчета, съобщава MarketWatch.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 разшири ниските си печалби от ранната търговия, за да приключи сесията с покачване от 1,1%. В Хонконг Hang Seng се изкачи с 0,3%, след като икономическите новини от Китай показаха по-силни от очакваното ръстове както при вноса, така и при износа.

Въпреки оптимистичните данни китайският индекс Shanghai Composite се смъкна леко с 0,1 на сто след силно волатилна търговска сесия.

"Резултатите са много по-добри, отколкото пазарите очакваха. Фактът, че износът е много по-силен ще спомогне за данните за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие", коментира стратегът в Kim Eng Securities Андрю Съливан.

Икономистите от Bank of America Merrill Lynch също разчетоха данните с особен оптимизъм, добавяйки, че "притесненията за отлив на капитали от Китай може би са прекалени".

"Докато растежът на износа е сигнал за подобрение на външното търсене, то покачването при вноса показва, че и вътрешното търсене се възстановява", отбелязват експертите.

Японският индекс Nikkei Stock Average приключи със спад от 1,6% след понижението от 4 на сто в предходната сесия.

Загубите дойдоха, след като американският долар се смъкна до 96 йени в късните часове на търговията в Азия. По-рано през деня Централната банка на Япония оправда очакванията на анализаторите, оставяйки без промяна текущата си монетарна политиката с мотивите, че националната икономика "започва да се възстановява умерено".

Представянето на фондовите пазари в Азия последва третия пореден ден на понижения на Wall Street на фона на несигурността по отношение на бъдещето на мащабните покупки на облигации от страна на щатския Федерален резерв.

На борсата в Токио в посока надолу се движеха акциите на част от износителите. Книжата на Hino Motors Ltd. и Tokyo Electric Power Со. изгубиха по 5%. Пазарните капитализации на Panasonic Corp. и Тokyu Land Corp. пък се смъкнаха съответно с 3,3% и 4,6 на сто.

В Сидни акциите на Telstra скочиха с 2,4%, след като печалбата за фискалната година на телекомуникационната компания нахвърли с 12% очакванията на експертите.

Ценните книжа на Rio Tinto Ltd. се изкачиха с 1,5% преди излизането на финансовите резултати на добивния гигант за приключилото на 30-ти юни тримесечие.

Южнокорейският индикатор Kospi добави 0,3%, след като централната банка на страната остави без промяна основната си лихва според очакванията.

На борсата в Сеул пазарната капитализация на KB Financial Group се изкачи с 1,4%, докато Shinhan Financial Group Со. добави 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още