IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разнопосочно движение на водещите азиатски индекси

Ценните книжа на HSBC в Хонконг поевтиняха с 5% след неочаквания спад на приходите от развиващите се пазари

12:37 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разнопосочно движение на водещите азиатски индекси

Азиатските фондови пазари отбелязаха колеблива сесия във вторник. Сред ключовите пазари в региона най-отчетливо бе движението в Хонконг, където индексът Hang Seng отстъпи с над 1% на фона на неочаквания спад на приходите на HSBC Holdings за второто тримесечие.

Листнатите на борсата в Хонконг акции на HSBC изгубиха близо 5 на сто от стойността си, достигайки най-големия си дневен спад от юли 2012 г., съобщава MarketWatch. Въпреки че банката отчете 10-процентов ръст на печалбата за първите шест месеца на годината пазарните участници останаха разочаровани от понижението със 7 на сто на приходите от развиващите се пазари.

Бенчмаркът Hang Seng се смъкна с 1,3% до 21 923,70 пункта.

Междувременно австралийският долар, който удари 3-годишно дъно спрямо американската валута в понеделник, възвърна част от позициите си след решението на Австралийската централна банка да понижи основната си лихва до 2,5%. Решението на централните банкери бе предвидено от всичките 15 анкетирани от The Wall Street Journal експерти.

Към 12:00 часа българско време "Австралиецът" отбелязва дневен ръст от 0,73% спрямо щатския долар, като двойката AUD/USD достига ниво от 0,8994 спрямо 0,8991 по време на късната азиатска сесия.

Австралийската централна банка намали основните си лихвените проценти осем пъти от края на 2011 г. насам, след като отслабващият добивен сектор – един от най-ключовите отрасли за икономиката на страната, принуди банкерите да стимулират допълнително растежа.

Сред другите пазари с особена важност в региона южнокорейският бенчмарк Kospi спадна с 0,5% до 1 906,62 пункта. В Китай Shanghai Composite добави 0,5% до 2060,50 пункта, докато в Сингапур Strait Times отстъпи с 0,7 на сто.

Акциите на Sony Corp. приключиха с 4,6-процентов спад, след като компанията отхвърли предложението на инвеститора Даниел Льоб да продаде част от развлекателния бизнес чрез публично предлагане.

Книжата на Mitsubishi Materials Corp. поскъпнаха с 3,1% в Токио, след като вестник Nikkei съобщи, че компанията очаква повече от 30-процентов ръст на печалбата за приключилото на 30-ти юни тримесечие на фона на отслабването на йената и засилването на търсенето на мед.

Също в Токио акциите на Toshiba Corp. добавиха 1,4% след информацията, че компанията планира да изгради фабрика за флаш-памет от типа NAND заедно със SanDisk. Общата инвестиция е оценявана на близо 400 млрд. йени.

В Тайван индексът Taiex спадна с 1,2% до 8 038,91.

Aкциите на производителя на мобилни технологии HTC Corp. отстъпиха с 2,9%, след като компанията отчете спад на приходите от 37% на годишна база. По този начин натискът върху ценните книжа на HTC от последните месеци продължи. Компанията е изгубила близо 50% от пазарната си капитализация от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още