IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси отстъпиха в очакване на доклада на Фед и данните за БВП на САЩ

Част от енергийните компании в Япония изгубиха позиции на фона на опасенията за обществена съпротива срещу рестартирането на ядрени мощности в страната

13:46 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси отстъпиха в очакване на доклада на Фед и данните за БВП на САЩ

Aзиатските фондови пазари отстъпиха в сряда на фона на предстоящите по-късно през деня икономически новини от САЩ, свързани с данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и бъдещите монетарни политики на Фед.

Японският бенчмарк Nikkei Stock Average отстъпи с 1,5%, заличавайки почти целия ръст, който постигна в предишната сесия. Южнокорейският индикатор Kospi се смъкна с 0,2%, докато в Хонконг Hang Seng падна с 0,3 на сто.

"Трейдърите следят внимателно Фед за сигнали по отношение на евентуално изтъняване на програмата за изкупуване на активи", каза Крис Уестън, главен пазарен стратег в IG Markets.

Пазарите са в очакване и на данните за икономическия растеж на САЩ през второто тримесечие. Анкетираните от MarketWatch експерти прогнозират забавяне на растежа до 1 на сто спрямо отчетените 1,8% през първите три месеца на годината.

Няколко от листнатите на борсата в Токио компании публикуваха финансовите си отчети за приключилото на 30-ти юни тримесечие, което повлия върху стойността на акциите им. Резултатите на Tokyo Electron Ltd. и KDDI надхвърлиха очакванията, което повиши пазарните им капитализации със съответно 3,7% и 6,9 на сто. Анализаторите бяха изненадани неприятно от Japan Tobacco Inc. и Fujitsu Ltd., чиито акции изгубиха съотвено 0,9% и 3,1%.

Част от енергийните компании в Япония изгубиха позиции на фона на опасенията за обществена и политическа съпротива срещу рестартирането на ядрени мощности в страната. Ценните книжа на Tokyo Electric Power Со. се смъкнаха с 5,7%, Chubu Electric Power Со. изгуби 4,4%, докато при Kansai Electric Power Со. спадът бе с 5,1 на сто.

В Китай Shanghai Composite се изкачи с 0,2%, след като ръководителят на Националната комисия за развитие и реформи Сю Шаошъ заяви късно във вторник, че властите са уверени в достигането на стабилен растеж през втората половина на 2013 г.

Според експертите от Bank of America Merrill Lynch за разлика от предишното правителство, сегашният китайски кабинет не е обещал да контролира цените на жилищата или да се намесва на пазара на недвижими имоти. По думите им вместо това управляващите ще се стремят да насърчават здравословното и устойчиво развитие на сектора.

"Това изявление може да се тълкува като сигнал, че новото ръководство няма намерение да предприеме по-нататъшни мерки за ограничаване на вътрешното търсене и да затегне финансирането на сектора на недвижимите имоти", отбелязаха анализаторите.

Изявлението на Сю Шаошъ доведе до покачване на стойността на акциите на някои китайски строителни компании. Ценните книжа на Poly Real Estate Group Со. скочиха с 3,2%, Gemdale Corp. добави 3,7%, докато при Anhui Conch Cement Со. скокът бе с 1,5%.

В Хонконг China Resources Land Ltd. се изкачи с 3,4%, докато Guangzhou R&F Properties Co. натрупа 6,7%.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна минимално с 0,1%, след като във вторник гуверньорът на централната банка Глен Стивънс оповести запазването на текущите нива на основните лихвени проценти. В предишната сесия бенчмаркът остана без изменение.

По-забележителни пазарни движения отчетоха акциите на Australia & New Zealand Banking Group и Bank of Queensland Ltd., които нараснаха съответно с 0,6% и 0,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още