IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nikkei се срина с 3,3% след ново поскъпване на йената спрямо долара

Понижението на индекса дойде в навечерието на оповестяването на финансовите отчети на част от водещите компании в страната

10:31 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nikkei се срина с 3,3% след ново поскъпване на йената спрямо долара

Японските пазари отстъпиха в понеделник на фона на чувствителния спад на долара спрямо йената, който засегна ценните книжа на някои от водещите компании - износители в Страната на изгряващото слънце.

Основният индекс Nikkei Stock Average се срина с 3,3% до 13 661 пункта, понижавайки се под границата от 14 000 пункта за пръв път от 4-ти юли. По този начин показателят отбеляза четвъртата си поредна сесия на спад. В петък бенчмаркът отстъпи с 3 на сто, предаде MarketWatch.

Понижението на индекса дойде в навечерието на оповестяването на финансовите отчети за приключилото на 30-ти юни тримесечие от страна на част от водещите компании в страната – Toyota Motor Corp., Honda Motor Со., Sony Corp. и Softbank Corp.

"Нетните печалби се очаква да скочат при 75% от мултинационалните компании и при 33 на сто от опериращите единствено на вътрешния пазар, след като "Абеномиката" понижи йената с 20% през последните 12 месеца ", каза стратегът в IG Markets Ивън Лукас, позовавайки се на инициираните от премиера Шиндзо Абе икономически политики.

Американският долар се повиши с почти 25% спрямо йената през последните 12 месеца, докато ръстът при еврото бе с повече от 34 на сто. В понеделник обаче опасенията за спад на щатските пари в спрямо йената понижиха доверието на инвеститорите в акциите на листнатите на борсата в Токио компаниите с голяма експозиция в чужбина.

Акциите на Toshiba Corp. отстъпиха с 5%, докато Japan Tobacco Inc. загуби 4,9 на сто. Спадът при JFE Holdings Inc. бе с 6%.

Ценните книжа на Renesas Electronics Corp. пропаднаха с 8,7%, след като вестник Nikkei съобщи в петък, че компанията е потвърдила плановете си да затвори един от своите заводи за чипове в префектура Ямагата.

Движение в посока нагоре отбелязаха акциите на Fanuc Corp., които поскъпнаха с 2,1%, нареждайки се сред малкото печеливши компоненти вследствие на по-добрите от очакваното финансови резултати за първото фискално тримесечие.

Акциите на телекомуникационната компания KDDI Corp. поскъпнаха с 1,4%, след като финансовият вестник Nikkei съобщи за очаквана рекордно висока оперативна печалба, подпомогната отчасти от нарастващото търсене на абонаментни планове, свързани с популярния смартфон на Apple – iPhone.

По-рано през деня стана ясно, че продажбите на дребно в Япония са нараснали с 1,6 на сто през юни на годишна база, оставайки малко под прогнозите на анализаторите.

Слабото доверие на инвеститорите в японските компании повлия негативно и на останалите пазари в региона. Към 9:50 часа българско време китайският бенчмарк Shanghai Composite губи 1,8 на сто след пониженията в предходните три дни. В Хонконг пък Hang Seng се смъква с 0,63 на сто.

Спадовете последваха публикуваните през уикенда официални правителствени данни, които показаха ръст на индустриалните печалби с 6,3% през юни на годишна база. През май пък увеличението бе 15,5 на сто, според доклад на Bloomberg.

Стратегът в Crеdit Agricole-СIB Дариуш Ковалчик заяви, че забавянето на печалбите e сигнал за отслабване на инерцията в икономиката. Според него това може да подтикне управляващите да подкрепят допълнително икономиката с цел изпълняване на заложения 7,5-процентов растеж за 2013 г.

Чувствителни понижения отчитат банките и строителните компании в страната. Bank of Communications Co. губи 2,3%, а акциите на China Overseas Land & Investment Ltd. се смъкват с 1,6% в Хонконг.

В Шанхай ценните книжа на BoCom отстъпват с 1,9%, докато пазрната капитализация на лидера в търговията с недвижими имоти Gemdale Corp. се свива с 4,2 на сто.

В Южна Корея индексът Kospi изгуби 0,3%, а австралийският S&P/ASX 200 се изкачи с минималните 0,1%.

Листната на борсата в Сидни Rio Tinto Ltd. изгуби 0,3%, след като от добивната компанията обявиха плановете си за продажба на своя 80-процентов дял в медно-златна мина в Австралия за 820 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още